czwartek, 11 lutego 2016

Delikatna zupa dyniowo - marchewkowa

Płynne Czwartki


Jak co czwartek zapraszam Was na zupę. Dziś przygotowałam delikatną zupę dyniowo-marchewkową, która jest lekko słodka i cudownie aksamitna. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dzięki czemu każdy poradzi sobie z jej ugotowaniem. Taka zupa idealnie poprawia nastrój w ponure zimowe dni. Polecam!


zupa z dyni, krem z dyni, zupa dyniowo-marchewkowa, krem dyniowy, krem z dyni przepis,


Składniki:
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 dynia piżmowa
  • 3-4 marchewki
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 200-300ml wody
  • 125ml mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło
zupa z dyni, krem z dyni, zupa dyniowo-marchewkowa, krem dyniowy, krem z dyni przepis,

Przygotowanie:


W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz rozgnieciony czosnek. 
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki (dzięki temu szybciej się ugotuje), dynie obrać, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa dodać do cebuli, zalać bulionem, dodać nieco wody, tak aby warzywa były zakryte i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować, dolać mleko i dodać gałkę muszkatołową. Podawać.

zupa z dyni, krem z dyni, zupa dyniowo-marchewkowa, krem dyniowy, krem z dyni przepis,

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...