czwartek, 16 czerwca 2016

Zupa marchewkowa z selerem naciowym

Płynne czwartki


Kuchnia libańska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, dlatego też dziś postanowiłam przygotować libańską zupę marchewkową z selerem naciowym. Połączenie marchewki z selerem naciowym okazało się rewelacyjne, a zupa niezwykle smaczna. Potrawa ta jest także niezwykle prosta w przygotowaniu i poradzi sobie z nią nawet największy kulinarny laik;) Polecam! 

zupa marchewkowa z selerem naciowym, libańska zupa marchewkowa, kuchnia libańska,


Składniki

  • 1 średnia cebula
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 5-6 marchewek
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia



zupa marchewkowa z selerem naciowym, libańska zupa marchewkowa, kuchnia libańska,

Przygotowanie


W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę, selera naciowego pokrojonego w plasterki i marchewkę pokrojoną w kostkę lub plasterki, aby szybciej się ugotowała. Warzywa smażyć przez kilka - kilkanaście minut aż nieco zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Wkruszyć kostkę bulionową o zalać wodą, tak aby zakryć warzywa. Gotować na większym ogniu przez około 20 minut lub do czasu aż marchewka będzie miękka. Zupę przestudzić, dokładnie zmiksować, w razie potrzeby podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem i natychmiast podawać. 


zupa marchewkowa z selerem naciowym, libańska zupa marchewkowa, kuchnia libańska,

Smacznego!

Kuchnia arabska przepisy  Wegetariański obiad VII

4 komentarze:

  1. Jak aromatycznie, zdecydowanie moje smaki :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo lubię kuchnię libańską, a tej zupy akurat nie znałam. Ale masz śliczną paterę na zdjęciu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już kolejna wersja zupy marchewkowej i muszę przyznać bardzo smaczna:) Fajnie, że podoba Ci się moja zastawa ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...