Tarta z porem i bekonem
Już od dawna miałam ochotę przyrzadzić jakąś tartę. W końcu jednak naszedł taki dzień, że wszystkie niezbędne składniki miałam w domu, naszła mnie ochota i chęć działania i zrobiłam z dawna planowaną potrawę :) I muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania:) Szczególnie obawiałam się o ciasto, ponieważ robiłam je po raz pierwszy! Przepisów na przygotowanie kruchego ciasta jest całe mnóstwo, a ja jako laik w ogóle nie miałam pojęcia który z nich wybrać. W końcu zdecydowałam się na chyba najprostsze i okazało się, że wybór był trafny, bo wyszło rewelacyjne, delikatne, kruchutkie, rozpływające się w ustach:) Polacam!
Ciasto:
- 300g mąki
- 150g masła
- 1 żółtko
- odrobina wody
- sól
Farsz:
- 2-3 pory
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- bekon (użyłam zawartość dwóch opakowań po okolo 8 plasterków, 400g)
- śmietana
- 2 jajka
- żółty ser
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- gałka muszkatołowa
- pieprz
Zagnieść ciasto - miękkie masło pokrojone w kostkę zagnieść z mąką i niewielką ilością soli, dodać zółtko. Wyrabiać aż masa będzie jednolicie gładka, jeżeli ciasto jest zbyt suche i się nie klei dodać odrobinę zimnej wody. Ulepić kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez około 30 minut.
Przygotowanie farszu:
Na patelni przesmażyć cebulę, czosnek i pora, gdy warzywa zmiękną dodać bekon dobrze przesmażyc, ale uważać aby się zbytnio nie przypiekł.
W dużm naczyniu wymieszać śmietanę z jajkiem, można także dodać białko z jajka od wyrabiania ciasta. Dodać starty żółty ser, musztardę, gałkę muszkatołową i pieprz. Nie dodawać soli, ponieważ bekon jest bardzo słony!!! Przelać zawartość na patelnię i dokładnie wymieszać z porem i bekonem.
Ciasto rozwałkować do grubości około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do tarty. Napełnić farszem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.