Ostra zupa z ciecierzycy
Ostatnio, w związku z wizytą koleżanki, gotuję sporo wegetariańskich, czy wręcz wegańskich potraw. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo ciekawą, a zarazem bardzo prostą ostrą zupę z ciecierzycy. Kwaskowa, ostra, z delikatnym posmakiem limonki - pyszna! Bardzo polecam, nawet mięsożernym;)
PS. Przepis na tę zupę pochodzi ze wspominanej już kiedyś przeze mnie książki "New Covent Garden Food".
PS. Przepis na tę zupę pochodzi ze wspominanej już kiedyś przeze mnie książki "New Covent Garden Food".
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 czerwone papryczki chili
- pęczek kolendry
- 2 łyżeczki kminu
- 400 gram konserwowanej ciecierzycy
- puszka pomidorów (400g)
- 500ml bulionu warzywnego
- sok z połowy limonki
Cebulę drobno pokroić i przesmażyć razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać pokrojoną drobno kolendrę (łodyżki), chili i kumin. Smażyć przez kilkanaście minut. Następnie dodać pomidory i ciecierzycę, delikatnie wymieszać, wlać bulion, przykryć i dusić przez kolejne kilkanaście minut. Doprawić solą i pieprzem, wcisnąć sok z limonki i podawać.
Smacznego!
masz piękne naczynka kamionkowe! są świetne, naprawdę!
OdpowiedzUsuńa zupka, uważam, że jest wyborna. biorąc pod uwagę składniki, myślę że by mi posmakowała ;]
Dzieki:) Na naczynka poluje i chyba skupuje wszystko co mi wpadnie w oko/rece;)
UsuńZupa jest naprawde wysmienita, mowiac szczerze nie spodziewalam sie nawet , ze bedzie az tak dobra;) Polecam!
Jeszcze nigdy nie jadłam ciecierzycy - koniecznie muszę wypróbować Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńNaczynie piękne a zupka w nim wygląda mniamuśnie.
Pozdrawiam.
Bardzo smaczne i zdrowe! Polecam! :)
UsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
Usuń