Printfriendly

Ostra zupa z ciecierzycy

Ostatnio, w związku z wizytą koleżanki, gotuję sporo wegetariańskich, czy wręcz wegańskich potraw. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo ciekawą, a zarazem bardzo prostą ostrą zupę z ciecierzycy. Kwaskowa, ostra, z delikatnym posmakiem limonki - pyszna! Bardzo polecam, nawet mięsożernym;) 
PS. Przepis na tę zupę pochodzi ze wspominanej już kiedyś przeze mnie książki "New Covent Garden Food".

Ostra zupa z ciecierzycy

Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 czerwone papryczki chili
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżeczki kminu
  • 400 gram konserwowanej ciecierzycy
  • puszka pomidorów (400g)
  • 500ml bulionu warzywnego
  • sok z połowy limonki

Ostra zupa z ciecierzycy

Przygotowanie:

Cebulę drobno pokroić i przesmażyć razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać pokrojoną drobno kolendrę (łodyżki), chili i kumin. Smażyć przez kilkanaście minut. Następnie dodać pomidory i ciecierzycę, delikatnie wymieszać, wlać bulion, przykryć i dusić przez kolejne kilkanaście minut. Doprawić solą i pieprzem, wcisnąć sok z limonki i podawać. 

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. masz piękne naczynka kamionkowe! są świetne, naprawdę!

    a zupka, uważam, że jest wyborna. biorąc pod uwagę składniki, myślę że by mi posmakowała ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki:) Na naczynka poluje i chyba skupuje wszystko co mi wpadnie w oko/rece;)
      Zupa jest naprawde wysmienita, mowiac szczerze nie spodziewalam sie nawet , ze bedzie az tak dobra;) Polecam!

      Usuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam ciecierzycy - koniecznie muszę wypróbować Twój przepis:)
    Naczynie piękne a zupka w nim wygląda mniamuśnie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger