Printfriendly

Curry z kurczaka po cejlońsku

Jak już pewnie niejednokrotnie pisałam uwielbiam kuchnię indyjską i bardzo lubię przygotowywać wszelkiego rodzaju potrawy z tego regionu, szczególnie jednak curry. Staram się dojść do perfekcji, aby moje dania przypominały te jedzone w restauracjach czy take-away'ach (na wynos) przygotowywane przez rodowitych mieszkańców tamtych regionów. To jednak jest trudne, bo przecież żaden z kucharzy nie podzieli się swoją tajemną wiedzą, a obecnie nie mam żadnego znajomego pochodzącego z półwyspu indyjskiego. Uczę się więc sama, metodą prób i błędów, czerpiąc z różnych porad i przepisów, dochodzę do tego i owego. Ten kolejny przepis na curry z kurczaka po cejlońsku, wykonany jest nieco inną metodą i muszę przyznać, że smakuje zupełnie inaczej, lepiej. Wydawałoby się, że to tylko szczegół w smażeniu cebuli i przypraw, jednak różnica w smaku jest kolosalna! 

Curry z kurczaka po cejlońsku

Skladniki:
  • dwie piersi z kurczaka
  • szklanka wody
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki przeciśniętego czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 łyżeczki delikatnej przyprawy curry
  • 2 łyżeczki osrtej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 saszetka śmietanki kokosowej
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • świeża kolendra

Curry z kurczaka po cejlońsku

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim czarnuszkę aż zacznie strzelać, zmniejszyć ogień i dodać drobno posiekaną cebulę (opcjonalnie można dodać gwizdkę anyżku, aby lepiej wydobyć słodkość cebuli i dodać delikatnego smaku anyżku, należy ją jednak usunąć, gdy cebula się usmaży). Cebulę smażyć delikatnie i powoli aż zmieni kolor na brązowy. 
W międzyczasie przygotować pastę z imbiru, czosnku, przypraw: curry, kurkumy, ostrej papryki  oraz odrobiny wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub nawet zmiksować. Pastę dodać do usmażonej cebuli, dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut, jeśli cebula będzie zbyt sucha podlać wodą. Dodać kurczaka, śmietankę kokosową, pomidory i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Pod sam koniec gotowania wsypać przyprawę garam masala, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Posypać posiekaną, świeżą kolendrą i od razu podawać. Najlepiej smakuje z chlebkiem nan. 



Smacznego!

10 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie, muszę się kiedyś przekonać do curry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak z porządnej indyjskiej knajpki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szalenie mi sie podoba ten przepis! A co do kuchni indyjskiej i roznej masci curry, mysle, ze kazda indyjska zona przygotowuje je po swojemu, wiec eksperymentowanie jest jak najbardziej na miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest naprawde bardzo dobry, a curry wychodzi rewelacyjne;)
      To prawda, za kazdy gotuje inaczej, jednak mimo wszystko trudno jest przyrzadzac dania innych kuchni, gdy nie zna sie ich tajnikow;) To tak jakby indyjska zona probowala ugotowac bigos;) Ale tak jak pisalam wyzej, probuje, ucze sei i efekty sa zadowalajace;)
      Smacznego!

      Usuń
  4. Mniam, zawsze mam ochotę na takie jedzenie, jesienią ; )
    Piękne kolory i chlebek ; ) Sama robiłaś ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, chyba takie curry jest dobre na jesienne sloty;)
      Chlebek niestety nie moj, kupny, ale musze sie w koncu zmobilizowac i sprobowac upiec wlasny;) Choc niestety z wypiekami u mnie slabo:(

      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Wpadłam tu zupełnie przypadkiem i trafiłam na ten rewelacyjny przepis. A że miałam akurat wszystkie składniki, raz dwa i obiad gotowy.:-)Trochę zmodyfikowałam całość, miksując przyprawy z pomidorami w blenderze i dodając dwie łyżeczki cukru. Wyszło pycha.Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się spodobał i smakował, no a modyfikacje są jak najbardziej wskazane! Może następnym razem wypróbuje Twoją metodę:)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger