piątek, 19 października 2012

Pikantna zupa z dyni piżmowej

Nastał czas na jesienne warzywa, w tym oczywiście na dynie. Tutaj gdzie mieszkam bardzo popularna jest jedna z jej odmian - dynia piżmowa, od zwykłej, pomarańczowej dyni, różni się właściwie tylko kształtem, ponieważ w smaku jest bardzo podobna, choć może nieco bardziej słodka. Jednak, jeżeli traficie na nią w sklepie, to radzę kupić i spróbować coś z niej przygotować, a zupa to jedna z potraw do których to warzywo wyśmienicie się nadaje. Pikantna zupę z dyni piżmowej postanowiłam przygotować na podstawie przepisu z książki, o której już niegdyś wspominałam "A Soup for Every Day", choć nieco go po swojemu zmodyfikowałam;) Jest to bardzo smaczna, sycąca, słodka zupa z delikatnie piekącym smaczkiem chili i nutką kokosa. Polecam!

Pikantna zupa z dyniowa
Składniki:
  • 1 duża dynia piżmowa
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 cm utartego korzenia imbiru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czubata łyżka masła
  • litr bulionu warzywnego
  • 50g śmietanki kokosowej
  • sół, pieprz
  • czarnuszka (opcjonalnie)
Pikantna zupa z dyniowa

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać oliwe i masło, przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli dodać drobno pokrojoną papryczkę chili (sprawdźcie jej ostrość, najlepiej jest to zrobić czubkiem języka i dodajcie tyle ile uważacie za stosowne, nie każdy bowiem lubi bardzo ostre dania. Moja zupa była naprawdę ostra, ponieważ dodałam prawie całą papryczkę birds eye (jedną z ostrzejszych)) i imbir. Dokładnie wymieszać, dodać obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę dynie. Wszystko dokładnie wymieszać, chwilę smażyć, następnie dolać bulion, a gdy się zagotuje, zmniejszyć gaz, przykryć i gotować kilkanaście minut, lub aż dynia będzie miękka. Zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Dodać śmietankę kokosową i delikatnie podgrzewać aż ta się całkowicie rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast posypaną czarnuszką. 

Pikantna zupa z dyniowa

Smacznego

5 komentarzy:

  1. Na ostro jeszcze nie jadłam, ale koniecznie muszę spróbować bo kolor jest niesamowity :)
    Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NIestety zdjecia przy sztucznym swietle sa troche oszukane, ale faktycznie zupa ma piekny kolor, a smakuje jeszcze lepiej:) Jezeli nie lubisz zbyt pikantnych dan, mozesz po prostu pominac papryczke;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Bardzo lubię pikantne smaki :) W tym roku zajadam się dynią, ale zupy jeszcze nie było! Wszystko przede mną. Twoja wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje;) Jezeli lubisz dynie i ostre smaki, to ta zupa z pewnoscia ci zasmakuje;)
      Smacznego!

      Usuń
  3. Piekne zdjecia, zupa wyglada rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...