Printfriendly

Ciasto marchewkowe z ananasem

Dziś wspólnie postanowiliśmy upiec ciasto z warzywami do akcji Chantel - Warzywa w słodyczach, w akcji wzielam udzial ja, Chantel,  MopsikAleksandra i Maggie.
Ja zdecydowałam się przygotować bardzo proste ciasto marchewkowe z ananasem. Takie składniki sprawiają, że ciasto jest cudownie wilgotne, natomiast dodatek maku, orzechów i cynamonu nadaje mu wspaniały, piernikowy aromat i ciekawą strukturę - jest miękkie, a jednocześnie chrupiące. 
Ciasto to jest moją kolejną (udaną) próbą zmagania się ze słodką stroną gotowania. Muszę przyznać, że pomimo dużej ilości zabrudzonych naczyń i, jak może się początkowo wydawać - skomplikowanym procedurom - pieczenie ciast wcale nie jest trudne;) 
Ciasto marchewkowe należy chyba do najprostszych z jakimi się spotkałam i polecam je wszystkim kulinarnym laikom oraz antytalenciom cukierniczym. Mogę zagwarantować, że ciasto to zawsze się  udaje! Polecam!


Ciasto marchewkowe z ananasem

Skladniki:

  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki maku
  • 225g brązowego cukru (można dać nieco więcej)
  • 3 jajka
  • 225g startej marchewki
  • 80g ananasa z puszki
  • 75g orzechów włoskich
  • 100g roztopionego masła
  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
  • cukier puder do posypania

Ciasto marchewkowe z ananasem


Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mak wymieszać w dużej misce.
W drugiej misce ubić jajka z cukrem, dodać ananasa, orzechy i startą na drobnej tarce marchewkę.
Do jajek dodać mieszaninę mąki oraz roztopione masło, dokładnie wymieszać. 
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. 
Piec w 180 stopniach przez około godzinę lub do momentu aż ciasto zbrązowieje, a w środku będzie upieczone (suchy patyczek).

Ciasto marchewkowe z ananasem

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. przepiekne, nigdy nie dodawałam ananasa wiec trzeba sprobowac:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) Dodatek ananasa sprawia, e ciasto jest bardziej wilgotne ;)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia pysznego ciasta :) Używasz jakiejś parasolki czy namiotu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) Narazie jest jeszcze w miarę widno, używam tylko srebrnej blendy ;)

      Usuń
  3. też nigdy nie dawałam ananasa do marchewkowego :) muszę spróbować !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! jest pyszne i naprawdę super smakuje:)

      Usuń
  4. przepiękny kolor, a mak wygląda wprost uroczo w tym cieście :)
    ja również dzisiaj postawiłam na marchewkę :)
    dziękuję za wspólne pieczenie i udział w akcji warzywa w słodyczach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor faktycznie wyszedł wspaniały, nawet nie przypuszczałam, że będzie tak ładnie wyglądało;) Dziękuję :)

      Usuń
  5. Cudny kolor, to prawda, no i jak ladnie wyroslo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda ze ladnie wyroslo i nie opadlo i nie bylo zakalca! Alez jestem z niego dumna:)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger