Ciasto marchewkowe z ananasem
3.9.13
10
ananas
,
ciasto
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie wegetariańskie
,
deser
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
marchewka
Dziś wspólnie postanowiliśmy upiec ciasto z warzywami do akcji Chantel - Warzywa w słodyczach, w akcji wzielam udzial ja, Chantel, Mopsik, Aleksandra i Maggie.
Ja zdecydowałam się przygotować bardzo proste ciasto marchewkowe z ananasem. Takie składniki sprawiają, że ciasto jest cudownie wilgotne, natomiast dodatek maku, orzechów i cynamonu nadaje mu wspaniały, piernikowy aromat i ciekawą strukturę - jest miękkie, a jednocześnie chrupiące.
Ja zdecydowałam się przygotować bardzo proste ciasto marchewkowe z ananasem. Takie składniki sprawiają, że ciasto jest cudownie wilgotne, natomiast dodatek maku, orzechów i cynamonu nadaje mu wspaniały, piernikowy aromat i ciekawą strukturę - jest miękkie, a jednocześnie chrupiące.
Ciasto to jest moją kolejną (udaną) próbą zmagania się ze słodką stroną gotowania. Muszę przyznać, że pomimo dużej ilości zabrudzonych naczyń i, jak może się początkowo wydawać - skomplikowanym procedurom - pieczenie ciast wcale nie jest trudne;)
Ciasto marchewkowe należy chyba do najprostszych z jakimi się spotkałam i polecam je wszystkim kulinarnym laikom oraz antytalenciom cukierniczym. Mogę zagwarantować, że ciasto to zawsze się udaje! Polecam!
Ciasto marchewkowe należy chyba do najprostszych z jakimi się spotkałam i polecam je wszystkim kulinarnym laikom oraz antytalenciom cukierniczym. Mogę zagwarantować, że ciasto to zawsze się udaje! Polecam!
Skladniki:
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 łyżki maku
- 225g brązowego cukru (można dać nieco więcej)
- 3 jajka
- 225g startej marchewki
- 80g ananasa z puszki
- 75g orzechów włoskich
- 100g roztopionego masła
- masło do posmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
- cukier puder do posypania
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mak wymieszać w dużej misce.
W drugiej misce ubić jajka z cukrem, dodać ananasa, orzechy i startą na drobnej tarce marchewkę.
Do jajek dodać mieszaninę mąki oraz roztopione masło, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
Piec w 180 stopniach przez około godzinę lub do momentu aż ciasto zbrązowieje, a w środku będzie upieczone (suchy patyczek).
Smacznego!
przepiekne, nigdy nie dodawałam ananasa wiec trzeba sprobowac:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) Dodatek ananasa sprawia, e ciasto jest bardziej wilgotne ;)
UsuńPiękne zdjęcia pysznego ciasta :) Używasz jakiejś parasolki czy namiotu?
OdpowiedzUsuńDzięki! :) Narazie jest jeszcze w miarę widno, używam tylko srebrnej blendy ;)
Usuńteż nigdy nie dawałam ananasa do marchewkowego :) muszę spróbować !
OdpowiedzUsuńPolecam! jest pyszne i naprawdę super smakuje:)
Usuńprzepiękny kolor, a mak wygląda wprost uroczo w tym cieście :)
OdpowiedzUsuńja również dzisiaj postawiłam na marchewkę :)
dziękuję za wspólne pieczenie i udział w akcji warzywa w słodyczach.
Kolor faktycznie wyszedł wspaniały, nawet nie przypuszczałam, że będzie tak ładnie wyglądało;) Dziękuję :)
UsuńCudny kolor, to prawda, no i jak ladnie wyroslo!
OdpowiedzUsuńPrawda ze ladnie wyroslo i nie opadlo i nie bylo zakalca! Alez jestem z niego dumna:)
Usuń