Pulpeciki cynamonowe w sosie pomidorowym
9.8.16
3
bez glutenu
,
cynamon
,
klopsiki
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
mięso
,
mięso mielone
,
orzechy
,
pomidory
,
pulpety
Mięsny wtorek
Nadal pozostaje w klimatach arabskich i w związku z tym przygotowałam pulpeciki cynamonowe w sosie pomidorowym wywodzące się z kuchni libańskiej. Cynamon idealnie komponuje się z pomidorami, a jego dodatek jest zarówno w klopsikach jak i w sosie. Danie jest pyszne, aromatyczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Polecam na smaczny, orientalny obiad.
Składniki:
Na pulpeciki:
- 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka, w oryginalnym przepisie jagnięcina)
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (utrzeć w moździerzu)
- pieprz
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 400g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- sol i pieprz
Przygotowanie:
Pulpecików:
W misce dobrze wyrobić mięso ze wszystkimi przyprawami. Zwilżyć wodą dłonie i formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć pulpeciki aż będą rumiane. Zdjąć z patelni i odstawić.
Sosu:
Cebulę pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło i przesmażyć na nim cebulę oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Cebulę smażyć do czasu aż lekko zbrązowieje, dodać orzeszki pinii i smażyć je razem z cebula na niedużym ogniu jeszcze przez kilka minut. Dodać pomidory, cukier i cynamon i gotować przez kilkanaście minut aż sos zgęstnieje.
Do sosu włożyć pulpeciki, wszystko delikatnie wymieszać, aby klopsiki pokryły się sosem. Chwilę gotować, aby mięso się zagrzało. Podawać z ryżem przybrane natką pietruszki.
Smacznego!
Pyszne danie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga!
https://smakoszblog.wordpress.com/
Jezeli masz tak komentowac, to nie komentuj, przynajmniej na moim blogu!
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń