Curry z serem paneer
Po wielu latach gotowania dań kuchni indyjskiej, postanowiłam spróbować sera paneer. W Polsce możecie go kupić w sklepach z  żywnością orientalną. Na Wyspach natomiast jest dostępny w każdym hinduskim sklepie, a także w popularnych marketach np. Sainsburys (~£1.30 za 250g). Sam w sobie ser paneer jest raczej bezsmakowy, dość miękki, nieco gumowaty, ale dobrze znosi obróbkę cieplna - tzn. nie rozpada się i łatwo przyjmuje aromaty (podonie jak tofu), dlatego też najczęściej wykorzystywany jest do potraw typu curry. 
Gorąco polecam wam przygotowanie curry z serem paneer, ponieważ jest niezwykle smaczne, delikatnie ostre (ostrość możecie rzecz jasna regulować wg własnych upodobań) i oczywiście bardzo aromatyczne! Z pewnością nie jest to ostatnie danie z wykorzystaniem sera paneer i już wkrótce możecie spodziewać się kolejnych potraw z jego wykorzystaniem! Mam juz kilka pomysłów!
Gorąco polecam wam przygotowanie curry z serem paneer, ponieważ jest niezwykle smaczne, delikatnie ostre (ostrość możecie rzecz jasna regulować wg własnych upodobań) i oczywiście bardzo aromatyczne! Z pewnością nie jest to ostatnie danie z wykorzystaniem sera paneer i już wkrótce możecie spodziewać się kolejnych potraw z jego wykorzystaniem! Mam juz kilka pomysłów!
Curry z serem paneer
Składniki:
- 250g sera paneer
 - 1 czerwona papryczka chilli (lub więcej do smaku)
 - 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
 - 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
 - 1 listek laurowy
 - kawałek laski cynamonu (2-3cm)
 - 3 goździki
 - 2 ziarna zielonego kardamonu
 - 0,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
 - 2 łyżki mielonych orzechów nerkowca (użyłam mielonych migdałów)
 - 0,5 łyżeczki białego maku (opcjonalnie)
 - 1 średnia cebula
 - puszka krojonych pomidorów (400g)
 - 0,5 łyżeczki chilli w proszku (opcjonalnie)
 - 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
 - 0,5 łyżeczki kurkumy
 - 1,5 łyżki ketchupu
 - 1 łyżeczka mielonej kozieradki
 - 2 łyżki śmietany
 - sól
 - masło do smażenia
 
Jak przygotować curry z serem paneer?
Na dużej patelni lub w rondlu roztopić czubatą łyżkę masła i dodać drobno pokrojone chilli, imbir, czosnek i całe przyprawy - liść laurowy, cynamon, goździki, kardamon i czarny pieprz. Chwilę smażyć, aż zaczną wydobywać się aromaty, po czym dodać mielone orzechy (nerkowca lub migdały), mak (jeśli używacie) i posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Uważać, aby masa się nie przypaliła! Gdy cebula się zeszkli, wlać pomidory i dokładnie wymieszać. Przykryć i gotować na niedużym ogniu przez około 15 minut, aż pomidory się wygotują i całkiem rozpadną.  Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Gdy masa przestygnie wyłowić przyprawy, po czym dokładnie ją zmiksować na gładką pastę.
Na tej samej patelni roztopić kolejną łyżkę masła, dodać zmiksowany sos pomidorowy i dodać pozostałe przyprawy - garam masala, sproszkowane chilli (jeżeli używacie), kurkumę, ketchup, sól i nieco wody. Zagotować i dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut.
Ser pokroić w kostkę wielkości kęsa i dodać do gotującego się sosu. 
Pod sam koniec gotowania dodać kozieradkę i śmietanę (przed wlaniem dobrze jest ją zahartować, aby się nie zważyła, czyli po protu podgrzać  z odrobiną sosu). Wszystko delikatnie wymieszać i zdjąć z ognia .
Curry z serem paneer podawać z ryżem basmati lub chlebkiem naan. 
Smacznego!







Uwielbiam paneer i naprawde, arcygoraco, przeserdecznie polecam przepis na Hakkan Paneer. Jesli lubisz ostrzejsze potrawy to na bank Ci zasmakuje. Przepisow na Hakkan Paneer jest w necie bardzo duzo. I prostych i trudniejszych ale generalnie jest to suche curry z panierowanym serem paneer- panierowany ser- chyba mowi samo za siebie :D
OdpowiedzUsuń