Gazpacho z arbuza
W końcu upały dotarły także do Szkocji, a już myślałam że lato tu w tym roku nie zawita ;) Na tak gorącą pogodę idealną potrawą jest oczywiście chłodnik. Mam nadzieję, że w Polsce także, po chwilowym ochłodzeniu nadejdą jeszcze takie dni, że z chęcią sięgniecie po fantastyczne gazpacho z arbuza. Pomysł na tę zupę zaczerpnęłam z książki "Magic Soup", o której pisałam w podsumowaniu maja. Chłodnik z arbuza z dodatkiem soku pomidorowego i odrobiny sosu Tabasco jest po prostu fantastyczny - lekko słodki z pikantną nutą, idealnie ochłodzi Was w upalne dni.
Polecam!
Jeżeli interesują Was pomysły na chłodniki, to zajrzyjcie do Mirabelki po chłodnik szpinakowy ;)
Jeżeli interesują Was pomysły na chłodniki, to zajrzyjcie do Mirabelki po chłodnik szpinakowy ;)
Składniki:
- pół średniej wielkości arbuza (0,75-1kg)
- 1 czerwona papryka
- 2 szalotki
- 500ml soku pomidorowego
- kilka kropli sosu Tabasco
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- masło do smażenia
Jak przygotować gazpacho z arbuza?
Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim obraną i drobno posiekaną szalotkę oraz pokrojoną w niedużą kostkę paprykę. Smażyć do czasu aż papryka będzie miękka. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Arbuza obrać, pokroić na mniejsze kawałki i pozbawić pestek.
Arbuza, sok pomidorowy i przesmażoną paprykę przełożyć do kielicha miksera i dokładnie zmiksować. Doprawić sosem Tabasco, sosem Worcestershire, octem balsamicznym oraz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstawić do lodówki, aby gazpacho dobrze się schłodziło.
Smacznego!
uwielbiam arbuza ale nigdy nie jadłam go w tej formie
OdpowiedzUsuńGoraco polecam w tej formie - gazpaczo jest pyszne, slodko-kwaskowe i bardzo orzezwiajace :)
UsuńWlasnie widzialem przepis na arbuzowe gazpacho na Buzzfeed. Musi cos w tym byc :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie! koniecznie musisz zrobic :)
Usuń