Printfriendly

Gazpacho z arbuza





W końcu upały dotarły także do Szkocji, a już myślałam że lato tu w tym roku nie zawita ;) Na tak gorącą pogodę idealną potrawą jest oczywiście chłodnik. Mam nadzieję, że w Polsce także, po chwilowym ochłodzeniu nadejdą jeszcze takie dni, że z chęcią sięgniecie po fantastyczne gazpacho z arbuza. Pomysł na tę zupę zaczerpnęłam z książki "Magic Soup", o której pisałam w podsumowaniu maja. Chłodnik z arbuza z dodatkiem soku pomidorowego i odrobiny sosu Tabasco jest po prostu fantastyczny - lekko słodki z pikantną nutą, idealnie ochłodzi Was w upalne dni. 
Polecam!
Jeżeli interesują Was pomysły na chłodniki, to zajrzyjcie do Mirabelki po chłodnik szpinakowy ;)







Składniki:



  • pół średniej wielkości arbuza (0,75-1kg)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 szalotki
  • 500ml soku pomidorowego
  • kilka kropli sosu Tabasco
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia

Jak przygotować gazpacho z arbuza?


Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim obraną i drobno posiekaną szalotkę oraz pokrojoną w niedużą kostkę paprykę. Smażyć do czasu aż papryka będzie miękka. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Arbuza obrać, pokroić na mniejsze kawałki i pozbawić pestek.

Arbuza, sok pomidorowy i przesmażoną paprykę przełożyć do kielicha miksera i dokładnie zmiksować. Doprawić sosem Tabasco, sosem Worcestershire, octem balsamicznym oraz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstawić do lodówki, aby gazpacho dobrze się schłodziło.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. uwielbiam arbuza ale nigdy nie jadłam go w tej formie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goraco polecam w tej formie - gazpaczo jest pyszne, slodko-kwaskowe i bardzo orzezwiajace :)

      Usuń
  2. Wlasnie widzialem przepis na arbuzowe gazpacho na Buzzfeed. Musi cos w tym byc :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger