Printfriendly

Wieża z pomidorów i mozzarelli ze szparagami




Lato w pełni, a wraz z nim cudowne letnie warzywa - przede wszystkim pomidory. Uwielbiam polskie, polne pomidory, a wierze że w tym roku są pyszne - słodkie i soczyste. Najbardziej lubie mięsiste, wielkie "bycze serca" i pomidory malinowe. Czasami udaje mi się kupić takie smaczne pomidory także tutaj w Szkocji i wtedy najchętniej jem je na kanapce posmarowanej tylko masłem, a pomidora sole i pieprzem i jem z majonezem lub zielonym pesto, lub drobno posiekana cebulka ;) Uwielbiam to! Dziś jednak z pomidorów przygotowałam fantastyczna przystawkę - wieże z pomidorów i mozzarelli ze szparagami. Połączenie pomidorów z mozzarella jest oczywiście idealne, a dodatek szparagów i oliwy aromatyzowanej bazylia sprawia tylko ze połączenie wchodzi na wyższy poziom i jest po prostu rewelacyjne! 
Gorąco polecam!






Wieża z pomidorów i mozzarelli ze szparagami



Składniki: 


  • 2 duże pomidory 
  • 2 kulki mozzarelli
  • mały pęczek cienkich szparagów
  • 2 garście bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • sos balsamiczny (opcjonalnie)



Przygotowanie: 



Szparagi umyć, poobłamywać stwardniałe końcówki i ugotować na parze al dente.
Listki bazylii posiekać i przełożyć do miseczki, czosnek rozgnieść i posiekać, dodać do bazylii, zalać oliwą z oliwek, tak aby pokryła bazylię i powstał gęsty sos, doprawić solą i pieprzem. 
Oliwą z bazylią zalać szparagi, delikatnie wymieszać i odstawić.
Pomidory umyć i pokroić w grube plastry.
Mozzarellę odsączyć i pokroić w poprzek na grube plastry.
Na talerzu ułożyć pomidora na nim plaster mozzarelli, posmarować ją oliwą z bazylią i położy kolejny plaster pomidora - należy zadbać o to, aby plastry pomidora i mozzarelli miały tę samą wielkość. Na pomidorze ułożyć szparagi, przycięte tak aby nieco wystawały poza pomidora. Na szparagach położyć ponownie plaster pomidora, plaster mozzarelli, posmarować oliwą z bazylią i na wierzchu położyć pomidora. Każdego pomidora oprószyć niewielką ilością soli i pieprzu.
Udekorować listkami bazylii i sosem balsamicznym (opcjonalnie).


Smacznego!

  Warzywa psiankowate 2018

2 komentarze:

  1. Jejciu, jak to cudownie wygląda. Po prostu minimalistyczny majstersztyk.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuje :) Nie jest moze idealna, ale to juz zalezy od ksztaltu i wielkosci warzyw i mozzarelli ;) Ale po kilku probach mozna dojsc do wprawy :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger