czwartek, 29 września 2016

Zupa kokosowa z czerwonej soczewicy

Płynne czwartki


Po wakacyjnej przerwie jestem pełna energii i rządna wypróbowania nowych przepisów. W pierwszej kolejności chciałabym zaproponować bardzo smaczną i aromatyczną zupę kokosową z czerwonej soczewicy. Taka zupa idealnie poprawi humor w chłodne, jesienne dni. Zupa z czerwonej soczewicy jest gęsta, zawiesista i bardzo sycąca, dzięki czemu doskonale zaspokaja głód. Polecam!

zupa z czerwonej soczewicy



Składniki: 

  • oliwa i/lub masło do smażenia
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • kawałek świeżego imbiru startego na tarce
  • 1 mała papryczka chili drobno posiekana
  • 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • szczypta płatków chili (do smaku)
  • 1 kubek czerwonej soczewicy
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 500ml bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z limonki (do smaku)
  • sól, pieprz

zupa z czerwonej soczewicy

Przygotowanie: 

W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę i czosnek. 
Dodać imbir i papryczkę chili, wymieszać i chwile smażyć. 
Dodać przyprawy - słodką i ostrą paprykę, kmin i kolendrę, wymieszać i chwilę smażyć, aż cebula pokryje się przyprawami, a te zaczną pachnieć. 
Wsypać soczewice, zalać mlekiem kokosowym i bulionem (wodą), przykryć i zagotować. 
Zmniejszyć gaz i powoli gotować do czasu aż soczewica będzie miękka 15-20 minut. 
Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Jeżeli lubicie ostrzejsze dania również płatkami chili. 
Podawać przybraną kolendrą i odrobiną mleka kokosowego lub jogurtu. 

zupa z czerwonej soczewicy

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Pyszna i na pewno aromatyczna :) A ja sobie dziś ugotowałam dyniową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa jest rewelacyjna! :) A dyniową też muszę zrobić w końcu sezon w pełni ;)

      Usuń
  2. Kocham soczewicę, zwykle wpadam do domu i gotuję dal z pomidorami i słonecznikiem, ale po tym poście spróbuję również zupy. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wlasnie wczoraj ugotowalam soczewice z pomidorami i marchewka oraz z dodatkiem chilli - wyszedl idealny dodatek do makaronu lub tortilli ;) Zupa jednak jest rewelacyjna, rozgrzewajaca i aromatyczna - zdecydowanie polecam! :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...