Carpaccio z buraka
Uwielbiam buraki i przygotowuje je często pod różnymi postaciami, ale nie mam pojęcia, jak to się stało, że do tej pory na blogu nie pojawił się przepis na carpaccio z buraka! Ale za to możecie znaleźć przepisy na carpaccio z pieczarek, arbuza czy truskawek, a teraz do tego zacnego grona dołączy także carpaccio z buraków.
Carpaccio to bardzo łatwe do przygotowania danie, wygląda cudownie, a smakuje wyśmienicie. Carpaccio z buraka to idealna przekąska na świąteczny czy sylwestrowy stół. Gorąco polecam.
Carpaccio z buraka
Składniki:
- kilka ugotowanych lub upieczonych buraków*
- feta**
- rukola
- sól, pieprz
- sos balsamiczny (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek extra virgin (opcjonalnie)
* Można wykorzystać buraki z gotowania barszczu (nie muszą przecież być idealnie okrągłe plasterki, możecie przygotować carpaccio z półplasterków. Ja często korzystam z już ugotowanych buraków (do kupienia w marketach, pakowane próżniowo). Jest to bardzo wygodna i szybka opcja. Jeżeli macie surowe buraki najlepiej jest je upiec, choć to zajmuje sporo czasu - nieobrane buraki owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku do miękkości (okolo 1,5 godziny, w zależności od wielkości).
** Ilość składników zależy od wielkości talerza na którym będziecie serwować carpaccio oraz od tego jak dużo tych dodatków preferujecie ;)
Jak zrobić carpaccio z buraka?
Ugotowane lub upieczone buraki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na dużym talerzu, tak aby lekko na siebie zachodziły.
Przybrać rukolą i pokruszonym serem feta, skropić oliwą z oliwek lub sosem balsamicznym. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ja bardzo lubię carpaccio z buraka skropione sosem balsamicznym i takie Wam polecam!
Smacznego!
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń