Roladki z kurczaka z warzywami
1.4.20
0
cukinia
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
kiełki fasoli
,
kurczak
,
marchewka
,
mięso
,
skomplikowane
,
szpinak
,
warzywa
Roladki z kurczaka z warzywami prezentują się bardzo efektownie w związku z czym świetnie sprawdzą się na niedzielny obiad lub jakąś rodzinną imprezę. Jest przy nich trochę pracy i trzeba wykazać się zdolnościami manualnymi, aby ładnie je zawinąć, ale są bardzo smaczne i zdrowe, dlatego zdecydowanie warto! Ponieważ roladki z kurczaka są gotowane na parze jest to idealny pomysł na danie dla osób dbających o linię. Roladki świetnie nadają się także do zapakowania do pudełka do pracy.
Roladki z kurczaka z warzywami
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej (użyłam suszonej)
- kilka łodyg dymki
- 1 większa marchewka
- 1 mała cukinia
- 1 łodyga selera naciowego
- garść kiełków fasoli (opcjonalnie)
- 1 łyżka sosu sojowego
- szpinak (najlepiej, aby miał duże liście)
- oliwa
- sól, pieprz
Składniki do smażonych warzyw:
- 1 ząbek czosnku
- papryczka chilli
- kawałek świeżego imbiru
- kilka łodyg dymki
- 1 łyżka sosu sojowego
Jak zrobić roladki z kurczaka z warzywami?
Przygotowanie kurczaka:
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. W każdej piersi od wewnętrznej strony zrobić wzdłuż długie nacięcie nożem. Uważać, aby nie przeciąć mięsa na wylot. Pierś delikatnie rozgnieść, lub rozbić tłuczkiem (bardzo ostrożnie).
Przygotowanie warzyw:
Marchewkę obrać i pokroić w słupki.
Cukinie dokładnie umyć i również pokroić w słupki.
Łodygę selera umyć i pokroić w cienkie plasterki.
W garnku zagotować wodę i wrzucić do niej warzywa na 1-2 minuty. Odcedzić. Przełożyć do miski, zalać sosem sojowym i wymieszać.
Szpinak umyć i przebrać, poobrywać ogonki. Szpinak można przez chwilę parować lub wstawić na kilkadziesiąt sekund do mikrofalówki, aby liście zwiotczały, wtedy będzie łatwiej nimi owijać roladki.
Przygotowanie roladek:
Na desce ułożyć warstwę liści szpinaku o wielkości płata piersi. Liście szpinaku układać tak, aby na siebie nachodziły. Na szpinaku ułożyć pierś z kurczaka - oprószyć ją trawą cytrynową, solą i pieprzem i ułożyć zblanszowane warzywa (wzdłuż i niezbyt dużo, aby roladki dało się zwinąć), po czym mięso zwinąć w ciasną roladkę, ściśle owijając szpinakiem. Spiąć wykałaczkami, aby roladki się nie rozwinęły.
Zawinięte w szpinak roladki ułożyć w parowarze i parować na intensywnie gotującej się wodzie przez około 20-25 minut.
Przygotowanie smażonych warzyw:
Na patelni rozgrzać olej (najlepiej sezamowy) i przesmażyć na nim rozgnieciony i drobno pokrojony czosnek, imbir starty na tarce, pokrojoną dymkę i drobno posiekaną papryczkę chilli. Gdy zaczną wydobywać się aromaty dodać zblanszowne wcześniej warzywa oraz kiełki fasoli (jeśli używacie), podlać sosem sojowym i smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając. Smażyć kilka minut po czym od razu podawać.
Roladki z kurczaka z warzywami podawać ze smażonymi warzywami i ryżem (najlepiej brązowym).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.