Printfriendly

Roladki z kurczaka z warzywami

roladki z kurczaka na parze


Roladki z kurczaka z warzywami prezentują się bardzo efektownie w związku z czym świetnie sprawdzą się na niedzielny obiad lub jakąś rodzinną imprezę. Jest przy nich trochę pracy i trzeba wykazać się zdolnościami manualnymi, aby ładnie je zawinąć, ale są bardzo smaczne i zdrowe, dlatego zdecydowanie warto! Ponieważ roladki z kurczaka są gotowane na parze jest to idealny pomysł na danie dla osób dbających o linię. Roladki świetnie nadają się także do zapakowania do pudełka do pracy. 



jak zrobic roladki z kurczaka

Roladki z kurczaka z warzywami


Składniki: 



  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej (użyłam suszonej)
  • kilka łodyg dymki
  • 1 większa marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1 łodyga selera naciowego
  • garść kiełków fasoli (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szpinak (najlepiej, aby miał duże liście)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Składniki do smażonych warzyw:


  • 1 ząbek czosnku
  • papryczka chilli
  • kawałek świeżego imbiru
  • kilka łodyg dymki
  • 1 łyżka sosu sojowego


Roladki z kurczaka z warzywami



Jak zrobić roladki z kurczaka z warzywami? 



Przygotowanie kurczaka:


Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. W każdej piersi od wewnętrznej strony zrobić wzdłuż długie nacięcie nożem. Uważać, aby nie przeciąć mięsa na wylot. Pierś delikatnie rozgnieść, lub rozbić tłuczkiem (bardzo ostrożnie).

Przygotowanie warzyw:


Marchewkę obrać i pokroić w słupki.
Cukinie dokładnie umyć i również pokroić w słupki.
Łodygę selera umyć i pokroić w cienkie plasterki.
W garnku zagotować wodę i wrzucić do niej warzywa na 1-2 minuty. Odcedzić. Przełożyć do miski, zalać sosem sojowym i wymieszać. 

Szpinak umyć i przebrać, poobrywać ogonki. Szpinak można przez chwilę parować lub wstawić na kilkadziesiąt sekund do mikrofalówki, aby liście zwiotczały, wtedy będzie łatwiej nimi owijać roladki. 

Przygotowanie roladek:


Na desce ułożyć warstwę liści szpinaku o wielkości płata piersi. Liście szpinaku układać tak, aby na siebie nachodziły. Na szpinaku ułożyć pierś z kurczaka - oprószyć ją trawą cytrynową, solą i pieprzem i ułożyć zblanszowane warzywa (wzdłuż i niezbyt dużo, aby roladki dało się zwinąć), po czym mięso zwinąć w ciasną roladkę, ściśle owijając szpinakiem. Spiąć wykałaczkami, aby roladki się nie rozwinęły. 
Zawinięte w szpinak roladki ułożyć w parowarze i parować na intensywnie gotującej się wodzie przez około 20-25 minut.

Przygotowanie smażonych warzyw:


Na patelni rozgrzać olej (najlepiej sezamowy) i przesmażyć na nim rozgnieciony i drobno pokrojony czosnek, imbir starty na tarce, pokrojoną dymkę i drobno posiekaną papryczkę chilli. Gdy zaczną wydobywać się aromaty dodać zblanszowne wcześniej warzywa oraz kiełki fasoli (jeśli używacie), podlać sosem sojowym i smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając. Smażyć kilka minut po czym od razu podawać.

Roladki z kurczaka z warzywami podawać ze smażonymi warzywami i ryżem (najlepiej brązowym).


sakiewki z kurczaka

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger