piątek, 25 lipca 2014

Tartletki z pomidorami i mozzarellą

Wege piątek 

W piątki postanowiłam publikować posty z przepisami wegetariańskimi, choć niezbyt rygorystycznymi, ponieważ będą one zawierały sery, jajka, mleko, a skoro piątek, to także od czasu do czasu pojawią się ryby ;) 
Dziś chciałabym zaproponować Wam fantastyczne i bardzo proste tartletki z pomidorami i mozzarellą.

Tartletki z pomidorami i mozzarellą


Składniki:
  • ciasto kruche (gotowe lub z tego przepisu)
  • pomidorki koktajlowe
  • mozarella
  • 100ml mleka
  • 100ml śmietany
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia i oregano

Tartletki z pomidorami i mozzarellą

Przygotowanie:

Formy do tarletek wyłożyć ciastem, przykryć papierem lub folią i wysypać groszkiem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 minut.
Po tym czasie tartletki wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie, i napełnić je pomidorkami poprzekrawanymi na połówki oraz mozzarellą, zalać mieszaniną mleka, jajek i przypraw, wstawić do piekarnika i zapiekać przez kilkanaście minut, aż tartletki będą z wierzchu złociste.

Tartletki z pomidorami i mozzarellą

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Proste i efektowne :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyczne połączenie, które wprost uwielbiam :) W tartaletkach prezentuje się bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasycznie, elegancko i do tego pysznie ;)

      Usuń
  3. Nadzienie z mozzarelli i pomidorów musi być pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...