Ciecierzyca na ostro
Po licznych rozjazdach i wakacjach, w końcu wróciłam na dłużej i zabrałam się za gotowanie i mam nadzieję, że wpisy będą pojawiały się częściej i bardziej regularnie. Dzisiejsze danie przygotowałam do akcji wspólnego gotowania, którego tematem jest danie wegańskie. Jestem raczej stworzeniem mięsożernym, jednak zdarza mi się przygotowywać potrawy wegetariańskie, a od czasu gdy odkryłam kuchnię indyjską, doszłam do wniosku, że dania bezmięsne w niczym nie ustępują tym mięsnym. Kuchnia wegańska posuwa się jednak nieco dalej, jest jeszcze bardziej rygorystyczna, ponieważ nie wykorzystuje się w niej żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego np. jajek, mleka. Nie jestem weganką, ani specjalistką tej kuchni, jednak mam nadzieję, że curry z ciecierzycy na ostro które dziś przygotowałam spełnia warunki weganizmu. Sądzę także, że będzie smakowało wszystkim fanom kuchni indyjskiej, jak i tym którzy na co dzień jedzą mięso, lecz dla odmiany lubią zjeść coś innego, bezmięsnego, ale o ciekawym, intensywnym smaku.
Zapraszam na pyszne i aromatyczne danie kuchni indyjskiej (chana masala), które wyśmienicie może posłużyć za danie główne, ponieważ jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, jako przystawka lub dodatek do dania głównego.
Razem ze mną dania wegańskie przygotowali dziś Panna Malwinna Maggie,Dobromiła, Siaśka, Bartoldzik, Mirabelka.