Printfriendly

Ciecierzyca na ostro

Ciecierzyca na ostro

Po licznych rozjazdach i wakacjach, w końcu wróciłam na dłużej i zabrałam się za gotowanie i mam nadzieję, że wpisy będą pojawiały się częściej i bardziej regularnie. Dzisiejsze danie przygotowałam do akcji wspólnego gotowania, którego tematem jest danie wegańskie. Jestem raczej stworzeniem mięsożernym, jednak zdarza mi się przygotowywać potrawy wegetariańskie, a od czasu gdy odkryłam kuchnię indyjską, doszłam do wniosku, że dania bezmięsne w niczym nie ustępują tym mięsnym. Kuchnia wegańska posuwa się jednak nieco dalej, jest jeszcze bardziej rygorystyczna, ponieważ nie wykorzystuje się w niej żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego np. jajek, mleka. Nie jestem weganką, ani specjalistką tej kuchni, jednak mam nadzieję, że curry z ciecierzycy na ostro które dziś przygotowałam spełnia warunki weganizmu. Sądzę także, że będzie smakowało wszystkim fanom kuchni indyjskiej, jak i tym którzy na co dzień jedzą mięso, lecz dla odmiany lubią zjeść coś innego, bezmięsnego, ale o ciekawym, intensywnym smaku. 
Zapraszam na pyszne i aromatyczne danie kuchni indyjskiej (chana masala), które wyśmienicie może posłużyć za danie główne, ponieważ jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, jako przystawka lub dodatek do dania głównego.

Razem ze mną dania wegańskie przygotowali dziś Panna Malwinna Maggie,Dobromiła, Siaśka, Bartoldzik, Mirabelka.

curry z ciecierzycy

Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową

Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową

Jak wspomniałam kilka dni temu na Facebooku, doszłam do wniosku, że pomimo tego iż mieszkam na wyspie i wszelkich rodzajów ryb i innych owoców morza jest tu pod dostatkiem, to jem ich zdecydowanie zbyt mało. A ryby można przecież przyrządzić na tak wiele różnych sposobów. 
Poza zwyczajnie smażoną rybą, kiedyś przygotowałam curry rybne, które bardzo mi smakowało, dziś jednak postanowiłam przygotować rybę nieco inaczej - pieczoną w ostrej panierce z indyjskiej pasty madras, w akompaniamencie salsy buraczkowej. Do tego dania idealnie nadaje się każda biała ryba, ja użyłam łupacza (haddock), która jest mięsistą i bardzo soczystą, białą rybą z rodziny dorszowatych, niezmiernie popularną na Wyspach, najczęściej można się na nią natknąć w tak tutaj popularnych "take away'ach" i pubach jako danie o nazwie "fish&chips". Niestety w Polsce ryba ta jest rzadko spotykana, jeśli jednak gdzieś, kiedyś się na nia natkniecie i będziecie mieli okazję spróbować lub kupić to bardzo polecam! A tymczasem zapraszam Was na moją wersję tej bardzo smacznej ryby. Ach, i dodam jeszcze, że jest to kolejne bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!


Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową

Łosoś w kremowym sosie kaparowym

Łosoś w kremowym sosie kaparowym

Oto pomysł na pyszny i błyskawiczny obiad - delikatny i soczysty łosoś w kremowym sosie z kaparami. Jest to idealne danie do przygotowania "na szybko", tuż po powrocie z pracy. Nie wymaga wiele wysiłku i jeszcze mniej czasu, natomiast smakuje wybornie. Polecam! 

Łosoś w sosie z kaparow
Mole Poblano z czerwonym ryżem

Mole Poblano z czerwonym ryżem



Na zakonczenie meksykanskiejakcji Shinju postanowilismy przygotowac jedno z bardziej charakterystycznych dan tej czesci swiata – Mole Poblano. 

Wojciechhttp://gotujzwojciechem.blogspot.co.uk/

Mirabelka - http://mirabelkowy.blogspot.co.uk/
Maggie - http://maggiegotuje.blogspot.co.uk/

Jak zwykle przed przystapieniem do gotowania postanowilam nieco zglebic historie oraz tajniki przygotowania tej potrawy. Po raz kolejny zachwycilo mnie jak wiele mozna dowiedziec sie o zwyklym, jak by sie wydawalo, daniu.

Mole to po prostu okreslenie rodzaju sosow uzywanych w kuchni meksykanskiej oraz dan opartych na tych sosach, samo slowo oznacza natomiast „miksture” lub „mielenie”. Ten rodzaj sosow jest najbardziej popularny w srodkowym i poludniowym Meksyku w tym dwa najbardzije znane regiony to Puebla i Oaxaca.
Najbardziej znana odmiana mole – mole poblano uwazana za typowe meksykanskie danie, a przez niektorych uwazana za danie narodowe pochodzi ze stanu Puebla. Mole poblano sklada sie z okolo 20 skladnikow, w tym papryczek chili i czekolady, ktora niweluje ostry smak chili. Jednak sos ten nie jest strikte sosem czekoladowym, czekolada jest jedynie jednym z wielu skladnikow i nie dominuje w potrawie, dzieki niej sos nabiera ciemnobrazowego koloru. Tego rodzaju sosem polewa sie zazwyczaj ugotowanego lub upieczonego indyka lub kurczaka, glownei na weselach, urodzinach, chcinach czy podczas Swiat Bozego Narodzenia, a takze podczas swieta Cinco de Mayo, ktore jest waznym swietem jedynie w rejonie Puebla.

Mole Poblano

Salatka z kuskusu z buraczkiem i feta

Salatka z kuskusu z buraczkiem i feta

Sałatkę z kuskusu z buraczkami i fetą podpatrzyłam na blogu Filozofia Smaku i gdy tylko ją zobaczyłam, postanowiłam, że koniecznie i natychmiast muszę ją przygotować. Autorka bloga ma wspaniałe pomysły i świetnie prezentuje pudełeczka z lunchem do pracy tzw. bento. 
Ponieważ postanowiłam zaprzestać stołowania się w "pracowej" stołówce, gdyż jedzenie zrobiło się po prostu ohydne, na dodatek drogie, a obsługa traktuje klientów jak złodziei, stwierdziłam, że nie dam sie obrażać i poniżać i na mnie już nie zarobią. Dlatego też będę zabierać  śniadania i przekąskę obiadową z domu, dobrze mi zrobi, gdy przestanę jeść frytki, majonezowe sałatki i tłuste haggisy;) nie chcę pisać, że przechodzę na dietę, ale takie domowe, zdrowe jedzenie na pewno pomoże mi zrzucić parę kilogramów. Ponadto mam nadzieję, że dzięki temu na blogu pojawi się wiecej przepisów na sałatki i inne dania "na wynos". Mam nadzieję, że Was to zainteresuje i będziecie zaglądać. Jako pierwsze takie danie zdecydowałam się przygotować wspomnianą sałatkę z kuskusu z buraczkami i fetą.


Salatka z kuskusu z buraczkiem i feta

Jajecznica ze szparagami

Jajecznica ze szparagami

Sezon szparagowy w pełni, dlatego też postanowiłam wykorzystać to delikatne warzywo do przygotowania dzisiejszego śniadania. Szparagi idealnie łączą się z jajkiem, na blogu możecie znaleźć kilka przepisów z takim połączeniem np. frittata ze szparagami, szparagi z jajkiem na miękko czy w koszulce, ale nie było jeszcze jajecznicy, dlatego zdecydowałam się zrobić jajecznice ze szparagami.
Jajecznica z dodatkiem szparagów powstała w ramach akcji wspólnego gotowania, w którym wyzwaniem było przygotowanie dania składającego się z trzech składników, w tym wypadku ze szparagów, jajek i sera.
Podobne danie razem ze mną przygotowali: 
BartoldzikMaggieWiera, DobromilaSiaskaMirabelkaMalgosiaZWojciech, Panna Malwinna, Gin i Siankoo.


jajecznica ze szparagami, co zrobić ze szparagów, jak przygotować szparagi, pomysły na szparagi,

Enchilady z siekaną wołowiną

Enchilady z siekaną wołowiną

Dziś zapraszam na danie kuchni meksykańskiej. W związku z akcją Shinju Hola Mexico 3 postanowiliśmy wspólnie przygotować enchilady. Ja zdecydowałam się na tradycyjne tortille z farszem z siekanego mięsa wołowego z jajkiem. Potrawa ta jest bardzo łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu, ponadto efektowna i niesamowicie smaczna! Polecam! 

Razem ze mną enchilady przygotowały:


Na początek kilka słów o tej tradycyjnej meksykańskiej potrawie. Najprościej rzecz ujmując jest to zrolowana, kukurydziana tortilla wypełniona dowolnym farszem, może to być mięso, warzywa, owoce morza, a wszystko to zapieczone z serem i polane ostrym sosem. Nazwa enchilada pochodzi od słowa "enchilar", które oznacza "dodać paprykę chili". Znaczy to, że w tym daniu obecność papryczki chili jest obowiązkowa, w przeciwnym razie nie możemy mówić o enchiladzie.
Enchilady znane były już za czasów Majów, kiedy to zawijano różne rodzaje jedzenia (np. małe rybki) w kukurydziane placki. W zapiskach pochodzących z czasów hiszpańskich podbojów tego regionu, odnaleźć można relację o ucztach, na których serwowano jedzenie zawinięte w kukurydziane tortille. Nieco później enchilady serwowane były jako jedzenie uliczne - podawano je zrolowane, ale bez żadnego nadzienia, maczało się je jedynie w ostrym sosie. Obecnie istnieje wiele odmian tego dania w zależności od rodzaju użytego farszu i formy w jaką są złożone.

Enchilady z siekaną wołowiną

Pieczarkowe tartletki z jajkiem przepiórczym

Pieczarkowe tartletki z jajkiem przepiórczym

Pieczarkowy tydzień natchnął mnie niesamowicie i idąc za ciosem przygotowałam jeszcze jedną pieczarkową potrawę. Niestety ze względu na liczne rozjazdy, zapomniałam opublikować ten wpis, przez co nie załapał się do akcji. Mimo tego mam nadzieję, że spodobają się Wam indywidualne, pieczarkowe tartletki z jajkiem przepiórczym. Farsz jest delikatny i kremowy, wzbogacony smakiem rozlewającego się żółtka. Pychotka! 


Pieczarkowe tartletki z jajkiem przepiórczym

Klopsiki w kremowym sosie musztardowym

Klopsiki w kremowym sosie musztardowym

W związku z akcją Maggie "Klopsiki i Pulpety" przygotowałam klopsiki w kremowym sosie musztardowym. Raczej rzadko przygotowuje tego typu potrawy, ponieważ zawsze wydawało mi się, ze "papranie" się z mięsem mielonym, jego wyrabianie, a następnie formowanie klopsików, zajmuje dużo czasu, jednak przygotowując dzisiejsze klopsiki okazało się, ze nie jest to znowu jakieś bardzo czasochłonne danie i zdecydowałam, ze będą się one pojawiać u mnie częściej! Na początek przygotowałam dobrze doprawione pulpeciki z sosem musztardowym. Danie okazało się bardzo smaczne, lekko ostre od musztardy, a jednocześnie delikatne i kremowe dzięki serkowi Philadelphia. Gorąco polecam!


Klopsiki w kremowym sosie musztardowym

Tarta z pieczarkami

Tarta z pieczarkami

Tarta pieczarkowa
Tarta z pieczarkami

Dziś chciałabym zaproponować fantastyczną potrawę jaką jest tarta z pieczarkami. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju tarty, jednak ta z dodatkiem pieczarek jest na prawdę wyśmienita. Jestem pewna, że zasmakuje każdemu - nadaje się dla wegetarian, ale z chęcią zje ją także zagorzały mięsożerca. Tarta pieczarkowa będzie pięknie prezentować się na stole, może stanowić wspaniałą przystawkę, lekką przekąskę, ale także sycące danie główne. Ponieważ tarta równie dobrze smakuje na zimno, doskonale nadaje się do zabrania na piknik, lub w pudełko do pracy czy szkoły. Jak widzicie tarta z pieczarkami nie tylko świetnie smakuje, ale jest bardzo wdzięcznym i praktycznym daniem, które sprawdzi się na każdą okazje! Polecam!

Tartę pieczarkową przygotowałam w związku z trwająca właśnie akcją kulinarną pieczarkowy tydzień organizowaną przez Mopsika.
Jednocześnie tym przepisem inauguruje moje członkostwo w grupie wspólnego gotowania. Dołączyłam do zacnego grona blogerów, którzy umawiają się na "wspólne" gotowanie - każdy przygotowuje daną potrawę u siebie, a następnie dodajemy wpisy na bloga i publikujemy je o ustalonej porze. Pieczarkowe tarty przygotowali wraz ze mną: Mirabelka, Mopsik, Lejdi, Siaśka, Bartoldzik, Siankoo i Śliwka.

Zapiekany camembert

Zapiekany camembert

Pomysł na zapiekany camembert wypatrzyłam oczywiście w internecie. Jest to banalnie proste, błyskawiczne w przygotowaniu i oczywiście smakowite danie! Szczególnie polecam je osobom, które lubią zapleśniałe serki;) ale także tym, którzy nie są do nich przekonani, bo dzięki tej przekąsce mogą je pokochać. Myślę, że tak podany ser doskonale sprawdzi się jako dodatek do wina czy piwa, w sam raz do podania niezapowiedzianym gościom;) Polecam! 

Zapiekany camembert
Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem

Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem

Dawno nie przygotowywałam żadnego indyjskiego dania, postanowiłam, że najwyższa pora to zmienić i któregoś dnia po pracy, wpadłam do kuchni i w pół godziny przygotowała to pyszne, delikatne i aromatyczne indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem. Polecam!

Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem
Pikantna zupa-krem z pieczonej papryki

Pikantna zupa-krem z pieczonej papryki

Mając duży zapas papryki, zdecydowałam się przygotować zupę - krem. Dawno nie jadłam żadnej zupy i miałam na nią wielką ochotę. Postanowiłam przygotować zupę z pieczonej papryki, z dodatkiem pomidorów i papryczek chilli. Zupa okazała się strzałem w dziesiątkę - jest po prostu rewelacyjna! Pikantny, rozgrzewający krem w sam raz na te chłodne, wciąż zimowe dni. Przepis zaczerpnęłam z książki New Covent Garden Food Co - A Soup for a Every Day, z moimi modyfikacjami.


zupa z pieczonej papryki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger