sobota, 31 października 2015

Jajecznica z chorizo

Sobotnie śniadanie


Już dawno nie robiłam jajecznicy, a jeszcze dawniej na blogu nie było na żadne takie danie przepisu. Dlatego też dziś postanowiłam przygotować jajecznicę z chorizo. Ostatnio bardzo polubiłam tę hiszpańską kiełbaskę i postanowiłam dodać ją do jajek. W ten sposób powstała bardzo smaczna, lekko pikantna jajecznica. Polecam!  


jajecznica, jajecznica z chorizo, chorizo, śniadanie,

piątek, 30 października 2015

Makaron w sosie dyniowym

Wege piątek



Dynia, dynia, dynia. Sezon na dynie trwa. Możliwe, że macie już dość tych dyniowych dań, ale już niedługo, bo w przyszłym miesiącu będzie tu bardzo egzotycznie i orientalnie. Dziś jednak jeszcze raz, już właściwie na pożegnanie sezonu dyniowego, wraz z GinMirabelkąMopsem, Zuziąpostanowiłyśmy przygotować kluski z dynią - interpretacja dowolna. Zdecydowałam się zrobić makaron w sosie dyniowym. Makaron okazał się pyszny, a sos z dyniowego pure niezwykle kremowy, aksamitnie gładki, aromatyczny i lekko pikantny. Gorąco wszystkim polecam!


makaron w sosie dyniowym

czwartek, 29 października 2015

Krem z selera

Płynne czwartki


Seler korzeniowy to wspaniałe i bardzo smaczne warzywo, choć mam wrażenie mocno niedocenione, a szkoda ponieważ jest bardzo zdrowy. Zawiera bardzo dużo witaminy C i B kompleks, a także sporo minerałów takich jak potas, sód, wapno i fosfor. Warzywo to znane było już w starożytności, podawano go w celach uspokajających, a panom oferowano jako afrodyzjak. Seler oczyszcza organizm, pobudza przemianę materii i pracę nerek. Ma lekkie działanie przeciwbólowe (szczególnie dobrze sprawdza się przy bólach stawów) i uspokajające - obniża ciśnienie. Jak widzicie to niepozorne warzywo ma wielką moc;)
Ja jednak najbardziej lubię go za jego korzenny, ziemisty smak i zapach. Kojarzy mi się z dzieciństwem i prawdziwym, domowym rosołem. Sposobów na przygotowanie jest mnóstwo, ja jednak dziś zdecydowałam się przygotować zupę - krem z selera, ale z pewnością pojawi się wkrótce ponownie w innej odsłonie. Do tej pory przygotowałam nieco inny krem selerowy oraz krem z selera z kokosem i chili - rewelacja, gorąco polecam!


seler, krem z selera, krem selerowy, zupa z selera,

środa, 28 października 2015

Jedzonko do pracy #44

Witajcie. Jesień rozgościła się już na dobre, jednak cały czas można ją "zaklinać" kolorowymi i zdrowymi posiłkami. Obecnie na topie jest dynia, w związku z czym postanowiłam przygotować z niej sałatkę - jest pyszna!

Śniadanie: Sałatka krabowa
Lunch: Sałatka z pieczonej dyni z fetą w sosie balsamicznym
Przekąska: Banan i oliwki


lunch, bento, lunchbox, jedzonko do pracy,


Smacznego!

wtorek, 27 października 2015

Pumpkin Pie

Jak już kiedyś pisałam, dynia to wspaniałe warzywo i można przygotować z niej praktycznie wszystko - dodawać do dań wytrawnych jak i słodkich. Dziś postanowiłam przygotować takie słodkie danie - tradycyjne, amerykańskie ciasto z dynią - pumpkin pie. Pisałam wielokrotnie, że wypieki słabo mi się udają, jednak staram się, próbuję i piekę łatwiejsze ciasta. Pumpkin pie z pewnością się do nich zalicza, ciasto nie jest zbyt skomplikowane w przygotowaniu i myślę, że każdy laik sobie z nim poradzi ;) Warto spróbować, bo efekt jest na prawdę bardzo smaczny, a przede wszystkim bardzo słodki, ale czyż deser nie powinien taki właśnie być? ;) Polecam!
Zajrzyjcie także do Gin i Malwiny, aby zobaczyć ich wersje placka z dynią.


pumpkin pie, dynia, ciasto z dyni, ciasto z dynia, co przygotować z dyni,

poniedziałek, 26 października 2015

Pieczona ryba na kuskusie z cytryną i natką pietruszki

Ryby są wspaniałe, choć muszę przyznać, że ciągle jem ich zdecydowanie za mało. Kiedy padło hasło na przygotowanie potrawy z ryby z dodatkiem cytryny i pietruszki od razu wiedziałam, że muszę takie danie zrobić. Miałam w planie upiec całą rybę, ale muszę polegać na tym co kupi K., który tym razem przyniósł filety z okonia morskiego. Ta ryba okazała się bardzo smaczna, soczysta, lekko kwaskowa, upieczona na łożu z kuskusu z dodatkiem groszku i pietruszki - pychotka. Polecam!
Zobaczcie jakie pomysły na rybę z cytryną i natką pietruszki mają Malwina, Shinju i Mopsik

ryba, ryba pieczona, ryba z cytryna,

piątek, 23 października 2015

Sałatka z pieczonej brukselki i dyni z żurawiną

Wege piątek


Nie wiem jak u Was, ale u mnie rozpoczął się sezon na brukselkę, który potrwa aż do Świąt Bożego Narodzenia, dlatego też postanowiłam przygotować coś z tego niedocenionego warzywa. Wiem, że brukselka to dość kontrowersyjne warzywo, są tacy którzy jej nie cierpią, ja jednak zaliczam się do drugiej grupy - bardzo lubię te miniaturowe kapustki. Z czasów dzieciństwa pamiętam ją jedynie z zupy warzywnej z mrożonki. Mnie jednak te zupy smakowały, a brukselkę wyławiałam ze wszystkich talerzy, w przeciwieństwie do ziemniaków, które skrzętnie omijałam i zostawiałam na talerzu (do tej pory nie przepadam za ziemniakami gotowanymi w zupie). W związku z moją sympatią do brukselki w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z tym warzywem w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną sałatkę z pieczoną brukselką, dynią i żurawiną. Sałatka jest fantastyczna i polecam wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za brukselką, być może dzięki takiemu podaniu ją polubicie;) 

brukselka, jak przyrządzać brukselkę, jak podawać brukselkę, brukselka pieczona,

środa, 21 października 2015

Jedzonko do pracy #43

Witajcie w ten jesienny dzień! Czy nadal udaje się Wam szykować zestawy do pracy/szkoły? Muszę przyznać, że u mnie bywa z tym bardzo różnie, na początku tygodnia idzie mi całkiem niezłe, mam zapal i sporo pomysłów, jednak pod koniec tygodnia moja chęć do szykowania posiłków spada i często kończy się na kupieniu czegoś w pracy, z czego potem jestem bardzo zła, bo wydaje pieniądze na niesmaczne jedzenie ;/ Ale dziś mam dla Was coś pysznego - lahmacun - rodzaj tureckiej pizzy z jagnięciną, do tego sos czosnkowy i surówką z czerwonej kapusty - polecam! 


Smacznego!

wtorek, 20 października 2015

Kurczak generała Tso

Mięsny wtorek


Istnieje wiele wersji tego dania, ja zaczerpnęłam ten przepis z książki Ching-He Haung "Ching's Fast Food" i sama także lekko go zmodyfikowałam dodając paprykę, ponieważ bez żadnego warzywa wydawał mi się zbyt ciężki. Danie o nazwie kurczak generała Tso to zostało wymyślone w latach 50-tych XX wieku przez chińskiego szefa kuchni. Początkowo było pikantne, kwaśne i słone, jednak po przeprowadzce do Stanów Zjednoczonych w latach 70-tych kucharz dostosował przepis do delikatniejszego smaku Amerykanów, dlatego w przepisie nie powinna dziwić obecność ketchupu. Mnie to danie bardzo smakuje, jest słodko-kwaśne i lekko ostre, takie jaka powinna być dobra "chińszczyzna". Polecam!


kurczak po chińsku, chińskie przepisy, przepis na kurczaka po chińsku, chińszczyzna,

poniedziałek, 19 października 2015

Surówka z kalafiora

Sałatka z surowego kalafiora chodziła za mną już od dłuższego czasu i w końcu udało mi się ją zrobić. Okazała się bardzo smaczna - świeża i chrupiąca. Wariacji na surówkę z kalafiora jest wiele, ja tym razem dodałam do niego kukurydzę i ananasa oraz koperek, dzięki czemu stała się aromatyczna i orzeźwiająca. Surówka ta idealnie nadaje się jako dodatek do mięsa, świetnie sprawdzi się jako sałatka na imprezę, a także do jedzenia bez żadnych dodatków jako lunch do pracy. Polecam, bo jest przepyszna! 


surówka z kalafiora, sałatka z surowego kalafiora, sałatka z surowego kalafiora przepis,

piątek, 16 października 2015

Chlebek a la pizza


Dziś przypada Międzynarodowy Dzień Chleba. W związku z tą okazją postanowiłyśmy wraz z Mirabelką, Mopsikiem, Gin, Lejdi i Emilią upiec chlebki. Rzadko zajmuję się wypiekami, ponieważ zwyczajnie mi się nie udają. Chciałabym to jednak zmienić, a żeby to zrobić trzeba ćwiczyć i próbować. Dlatego postanowiłam upiec łatwy chlebek a la pizza. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i muszę przyznać, że chlebek udał mi się całkiem ładnie, a smakował wybornie. Jest to zdecydowanie coś dla fanów pizzy, ale myślę że zasmakuje każdemu. Można go nafaszerować dowolnymi, ulubionymi składnikami, jeść sam, z masłem lub sosem pomidorowym. Polecam! 

Chlebek a la pizza, chlebek pizza,

czwartek, 15 października 2015

Zupa ogórkowa

Płynne czwartki


Ostatnio naszła mnie straszna ochota na zupę ogórkową, której nie jadłam od bardzo dawna, chyba nie pomylę się mówiąc, że od około 10 lat ;) Często gotuje różne zupy, są to jednak głównie kremy, które bardzo lubię, jednak takie zwykle, tradycyjne, polskie zupy jakoś rzadko pojawiają się na moim stole. Postanowiłam to zmienić i zacząć częściej przygotować swojskie potrawy, za którymi tęsknię. I tak w pierwszej kolejności ugotowałam zupę ogórkową, którą często jadłam jako dziecko. Zupa ta miło kojarzy mi się z dzieciństwem i domem rodzinnym. Zupa była pyszna, mocno kwaśna, a witamina C zdecydowanie przyda się wszystkim w te chłodne, jesienne dni. Polecam!

Zupa ogórkowa

środa, 14 października 2015

Jedzonko do pracy #42


Zapraszam na kolejny zestaw jedzonka do pracy. Tym razem całkiem urozmaicone i kolorowe śniadanie oraz pyszny obiad zapiekanka ryżowa z warzywami. Myślę, że w moich pudełeczkach widać jeszcze wspomnienie lata. 

Śniadanie: Burger z cebulką, jajko na twardo z ketchupem, pomidorki i ogórki konserwowe.
Lunch: Zapiekanka ryżowa z warzywami, potocznie zwana u mnie w domu risottem, choć z tym prawdziwym ma niewiele wspólnego;)

 Smacznego!

piątek, 9 października 2015

Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami



Wczoraj wróciłam dość późno do domu i chciałam przygotować na szybko coś do jedzenia. Chwilę się zastanawiałam, zajrzałam do szafki i wybór padł na makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami. Mając w pamięci pyszny makaron z poprzedniego dnia dodałam do niego także anchovy i kapary, ponieważ wszystko to dobrze współgra z pomidorami. I tak w bardzo krótkim czasie powstał smaczny i sycący obiad. Polecam! 


danie z makaronu, makaron z suszonymi pomidorami,

czwartek, 8 października 2015

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami

Po dłuższej przerwie spowodowanej wakacyjnym wyjazdem, a następnie długim czasem dochodzenia do siebie po urlopie, wracam do gotowania. Jesień to taka piękna pora, kiedy chce się mnóstwo gotować. A zaczynam od wspólnego gotowania, tym razem wraz z Mirabelką i Mopsem postanowiłyśmy przygotować danie z jednego przepisu, jest to bardzo prosty, ale jednocześnie niesamowicie smaczny makaron z tuńczykiem i pomidorkami wg przepisu Jamiego Olivera. Jeżeli jesteście ciekawi naszej interpretacji tego dania to zapraszam:

makaron z tuńczykiem i pomidorami,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...