Printfriendly

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych



pieczone warzywa
Sałatka z pieczonych warzyw


Jesień to pora, gdy brak świeżych, zielonych warzyw, istnieje jednak całe mnóstwo warzyw korzeniowych, które o tej porze roku są najsmaczniejsze, dlatego warto z nich korzystać i przygotowywać na wszelkie możliwe sposoby. Ja dziś przygotowałam sałatkę z pieczonych warzyw korzeniowychPrzepis na nią zaczerpnęłam z książki The Scandinavian Cookbook T. Hanhemann. Sałatka jest niezwykle prosta do przygotowania, a smakuje wybornie. Dodatek octu balsamicznego, który nie jest oczywistym dodatkiem w kuchni skandynawskiej, nadaje jej charakteru. Słodkie warzywa nabierają wspaniałego kwaskowatego posmaku. Taka sałatka jest idealnym dodatkiem do obiadu, ale równie dobrze może stanowić główne danie. Gorąco polecam!


Szwedzka zupa grochowa

Szwedzka zupa grochowa


zupa grochowa
Szwedzka zupa grochowa


W średniowieczu zupę grochową jedzono zazwyczaj w czwartki, aby solidnie się posilić i przygotować do postu, który zaczynał się w piątek. Nieco później tradycję tę przeniesiono do armii i marynarki, gdzie również taką zupę serwowano w czwartki. 
Legenda głosi, że szwedzki król Eryk XIV, został zamordowany przez swoich braci, którzy dodali trucizny do takiej właśnie zupy grochowej. 
Może nie jest to najlepsza reklama, ale muszę przyznać, że zupa jest niezwykle smaczna, sycąca i rozgrzewająca, nie umywa się może do polskiej wojskowej grochówki, ale jest równie dobra na jesienną szarugę. 
Przepis na te zupę zaczerpnęłam z książki Swedish Food & Cooking.
Szwedzka zupa grochowa przygotowałam w ramach wspólnego gotowania, którego tematem była zupa skandynawska. Ja zdecydowałam sie na grochówkę, ale koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć jakie skandynawskie zupy one przygotowały: Mirabelka, Pati i Mopsik.

Podsumowanie października i plany na listopad

Podsumowanie października i plany na listopad


Witajcie!

Postanowiłam rozpocząć serię wpisów podsumowujących dany miesiąc, jednocześnie pisząc także o planach na następny. Z przygotowywaniem wpisów podsumowujących nosiłam się już od jakiegoś czasu, ale jakoś nie mogłam się zmobilizować, lub brakowało mi odpowiednich zdjęć. W końcu jednak udało mi się zebrać wszystko to co wydarzyło się w ubiegłym miesiącu, okrasiłam te wydarzenia kilkoma zdjęciami i w ten  sposób powstał pierwszy na blogu wpis podsumowujący. Mam nadzieję, że uda mi się przygotowywać takie wpisy regularnie i że spodobają się one także Wam. Wpisy te nie będą stricte kulinarne, ale będę w nich  pokazywać nico siebie i tego co dzieje się u mnie na co dzień, poza kuchnią. Przy okazji pokażę nieco Edynburga, czyli miasta w którym mieszkam już od dość dawna.


Edynburg lotbisko


Pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasolą

Pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasolą



pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasola
Pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasola

Poprzedni przepis na zapiekankę z piersi kurczaka w sosie BBQ bardzo przypadł Wam do gustu. Muszę przyznać, że i nam bardzo smakował, dlatego postanowiłam przygotować kolejne tego typu danie. Dania jednogarnkowe, zapiekane w piekarniku, są niezwykle smaczne, proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, a także nie wymagają dużego nakładu pracy. Mam nadzieję, że moja dzisiejsza propozycja na pierś z kurczaka pieczoną z chorizo i fasolą również  Wam zasmakuje. Danie to jest dość pikantne (to za sprawą ostrego chorizo, którego użyłam), a dzięki dodatkowi fasoli niezwykle sycące. Jako dodatek do tego dania można podać ziemniaki lub pieczywo, jednak nie są one konieczna, gdyż danie jest bardzo sycące. Polecam!
Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką z pulpecikami drobiowymi

Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką z pulpecikami drobiowymi



Zupa porowa
Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką

Bardzo lubię pory, na blogu możecie znaleźć kilka przepisów na tego typu zupę od tradycyjnej zupy porowej przez krem ziemniaczano-porowy, po zupę porowo-jabłkową z selerem naciowym i curry. Tym razem miałam ochotę na coś bardziej egzotycznego, zupa porowa na orientalną nutę chodziła za mną już od dawna i w końcu postanowiłam ją przygotować. Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką jest niesamowicie smaczna i aromatyczna, a dodatek pulpecików sprawia, że staje się niezwykle sycąca. Gorąco polecam Wam takie połączenie - jest idealne!
Oczywiście możecie pominąć pulpeciki, zastąpić je np. grzankami, lub w ogóle zrezygnować z dodatków. 
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką

Surówka z czerwonej kapusty z marchewką




surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty

Jesień to moja ulubiona pora roku, obfitująca w cudowne warzywa i owoce. Jednymi z takich warzyw jest oczywiście kapusta. Do tej pory na blogu nie było zbyt wielu przepisów z tym warzywem, ale postanowiłam to zmienić i w najbliższym czasie możecie spodziewać się kilku nowych pomysłów z warzywami kapustnymi. Dziś polecam pyszną surówkę z czerwonej kapusty z marchewką. Jest to lekka i dietetyczna surówka, która idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu. 


Kapusta pieczona w pomarańczach

Kapusta pieczona w pomarańczach



pieczona biała kapusta
Biała kapusta zapiekana w pomarańczach
Jesień to pora na warzywa kapustne, dlatego też w najbliższym czasie możecie spodziewać się kilku przepisów z wykorzystaniem kapusty. Dziś przygotowałam kapustę pieczoną w pomarańczach. Tak przygotowana kapusta jest niezwykle smaczna, lekko słodka i chrupiąca. Jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs (pieczonych, smażonych), kiełbasek z grilla, itp.
Dziś wspólnie z AniaGinMirabelkąPati i Emilią przygotowałyśmy wegetariańską wersję dania z kapusty. Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn i zerknijcie na ich pomysły na wykorzystanie tego jakże popularnego i powszechnego warzywa!

Risotto z dynią

Risotto z dynią



risotto dyniowe
Risotto z dynią

Risotto to jedno z moich ulubionych dań, jednak po raz kolejny doszłam do wniosku, że przygotowuję je zdecydowanie zbyt rzadko. Uwielbiam delikatny, kremowy smak ryżu. Na blogu możecie znaleźć kilka przepisów na to wspaniałe, włoskie danie - przede wszystkim polecam risotto z suszonymi grzybami, gdzie znajdziecie także krótką historię tego dania oraz szczegółowy opis przygotowania tradycyjnego risotto, a na tę porę roku idealne będzie także risotto z gruszką i gorgonzolą
Risotto można przygotować z dowolnymi dodatkami: warzywami, rybami, mięsem, a nawet z owocami, jednak dziś, ze względu na porę roku, postanowiłam przygotować risotto z dynią. Okazało się ono niezwykle smaczne, delikatnie słodkie i aromatyczne dzięki dodatkowi ziół takich jak tymianek i szałwia. Każdemu polecam to danie! 
Zajrzyjcie także do Ani sprawdzić jej wersje risotto ;) 


Pierś z kurczaka pieczona w sosie BBQ

Pierś z kurczaka pieczona w sosie BBQ

kurczak pieczony



Od jakiegoś czasu "chodził" za mną kurczak pieczony w jakimś ciekawym sosie. Trochę się zastanawiałam i ostatecznie postanowiłam przygotować pierś z kurczaka pieczoną w sosie BBQ. Danie okazało się wyśmienite, a przy tym proste w wykonaniu. Nie trzeba także obawiać się o to że pierś będzie such, ponieważ tak przygotowana i pieczona w sosie, jest soczysta i miękka. Aby przygotować to pyszne i aromatyczne danie potrzeba zaledwie kilku składników. Sos BBQ można przygotować wcześniej, ponieważ jego gotowanie zajmuje trochę czasu - pomidory muszą się "wygotować". Pieczenie samej piersi z kurczaka zajmuje około 30-40 minut, dlatego też to danie jest idealne na szybki obiad dla osób, które nie przepadają za wielogodzinnym staniem w kuchni. Polecam!

Papryka faszerowana ryżem i migdałami

Papryka faszerowana ryżem i migdałami

papryka faszerowana

Przedstawiam Wam kolejny ciekawy pomysł na faszerowane warzywa. Tym razem przygotowałam paprykę faszerowaną ryżem i migdałami. Przepis pochodzi z kuchni greckiej - dodatek rodzynek sprawia, że farsz jest delikatnie słodki, co jest cechą charakterystyczną kuchni tej części świata. Gdy tylko zobaczyłam ten przepis od razu postanowiłam go wypróbować. Nie przypuszczałam, że połączenie ryżu z migdałami i rodzynkami może być takie pyszne! Danie jest wyśmienite - gorąco polecam!

Przepis przygotowałam do akcji wspólnego gotowania, której tematem była papryka przygotowana na sposób śródziemnomorski. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie jak one przygotowały paprykę w stylu śródziemnomorskim: Ania, Mopsik, Zuzia.

Pomidory faszerowane bulgurem

Pomidory faszerowane bulgurem


pomidory faszerowane

Uwielbiam tę porę roku, gdy dosłownie wszędzie można kupić cudowne, dorodne warzywa. Takie warzywa fantastycznie nadają się do faszerowania. Dlatego dziś postanowiłam nafaszerować pomidory. Zdecydowałam się na przepis z kuchni tureckiej. Mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu pomidory faszerowane bulgurem.
Danie przygotowałam wraz z Ania i Ania w związku z akcją wspólnego gotowania, której tematem były faszerowane warzywa. Zajrzyjcie do Ani, aby zobaczyć co i czym nafaszerowała ;) 

Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa


salsa_pomidorowa

Nadeszła pora na cudowne, polskie pomidory, które uwielbiam! Tak, tak udało mi się je kupić nawet tu, na Wyspach. Polskie pomidory można kupić w jednym z kilku polskich sklepów, a ostatnio wypatrzyłam także pomidory z Polski w Aldim. 
Z takich pysznych pomidorów postanowiłam przygotować klasyczną salsę pomidorową. Salsa wywodzi się z kuchni meksykańskiej, można ją porównać do polskiej sałatki pomidorowej, jednak do tradycyjnej salsy meksykańskiej dodaje się papryczkę chilli i sok z limonki. Istnieje oczywiście wiele wersji tej orzeźwiającej sałatki, mam jednak nadzieję, że zasmakuje Wam moja dzisiejsza propozycja. Polecam! 

Sałatka fatoush z grillowanym halloumi

Sałatka fatoush z grillowanym halloumi


salatka_fatoush

Sałatka fatoush z dodatkiem grillowanych chlebków pita jest bardzo smacznym i sycącym daniem, które świetnie sprawdzi się jako lekki, dietetyczny lunch. Upieczony chlebek pita zastępuje, lepiej znane w Europie, grzanki. Pieczywo wchłania soki, które wydobywają się z warzyw, dzięki czemu staje się fantastycznie aromatyczny. 
Idealnym dodatkiem do sałatki fatoush jest grillowany ser halloumi. 
Taka sałatka idealnie nadaje się także do spakowania do pudełka do pracy lub szkoły. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger