Printfriendly

Kurczak z mango

Kurczak z mango

Jak już wspominałam, bardzo lubię kuchnię indyjską. Dania tej kuchni są bardzo proste do przygotowania i choć może nie są zbyt fotogeniczne, smakują wyśmienicie. Dlatego też dziś przedstawiam Wam kolejne danie z subkontynentu indyjskiego, a jest to kurczak z mango. Mogę Was zapewnić, że połączenie drobiu z owocami jest wspaniałe, a z mango wręcz wyśmienite! 
Muszę Was jednak uprzedzić, że aby zacząć przygotowywać dania kuchni indyjskiej należy najpierw zaopatrzyć się w kilka podstawowych przypraw bez których potrawy te po prostu nie mogą się obejść. Dlatego też przed przystąpieniem do gotowania, warto przejrzeć trochę przepisów i zakupić najczęściej powtarzające się przyprawy, dzięki którym dania te są tak kolorowe i aromatyczne. 


Curry z kurczaka z mango

Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami

Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami

Po raz pierwszy spróbowałam makaronu z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami we włoskiej knajpce, gdzie spędziłam z koleżankami bardzo udany i długi wieczór, na zakończenie pełnego wrażeń dnia. Potrawa w restauracji bardzo mi smakowała i postanowiłam, że muszę ją odtworzyć w swojej kuchni. Minęło co prawda trochę czasu, ale w końcu postanowiłam przygotować ten pyszny makaron. Smakuje może nieco inaczej niż ten w restauracji, ale mimo tego jest wyśmienity, a jednoczenie bardzo prosty do przygotowania. Polecam!


Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami, pomysł na szparagi, jak przygotować szparagi, makaron ze szparagami

Frittata z wędzonym łososiem

Frittata z wędzonym łososiem

Lubię dobre sobotnie śniadanie. Lubię wstać bez pośpiechu, pokręcić się po mieszkaniu w pidżamie, rozejrzeć się, wypić herbatę, przejrzeć co nowego w necie, a potem zaczynam myśleć o śniadaniu. Zwykle jest około południa. I wtedy nachodzi mnie ochota na coś dobrego, smacznego, nowego, nietuzinkowego. W końcu mam czas i mogę kombinować i wymyślać oryginalne śniadania. Gdyby tylko nie ten wzmagający się głód... Ponieważ bardzo lubię jajka w każdej postaci, postanowiłam coś z nich przygotować. W lodówce znalazła się też paczka wędzonego łososia, a że takie połączenie jest niezmiernie interesujące od razu przystąpiłam do działania. W ten sposób powstała frittata z wędzonym łososiem, dodałam jeszcze kilka różnych dodatków i... efekt przeszedł moje oczekiwania! Wyśmienita frittata z delikatnym aromatem wędzonej ryby i kwaskowych kaparów - rewelacja!


Fritata z wędzonym łososiem
Ostra zupa z ciecierzycy

Ostra zupa z ciecierzycy

Ostatnio, w związku z wizytą koleżanki, gotuję sporo wegetariańskich, czy wręcz wegańskich potraw. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo ciekawą, a zarazem bardzo prostą ostrą zupę z ciecierzycy. Kwaskowa, ostra, z delikatnym posmakiem limonki - pyszna! Bardzo polecam, nawet mięsożernym;) 
PS. Przepis na tę zupę pochodzi ze wspominanej już kiedyś przeze mnie książki "New Covent Garden Food".

Ostra zupa z ciecierzycy

Zupa bananowa z curry

Zupa bananowa z curry

Witam po dłuższej przerwie! W związku z rozlicznymi wyjazdami, rozjazdami, urlopami i innymi wypadami zwyczajnie nie miałam czasu zajmować się blogami, mówiąc szczerze nie miałam również czasu, ani natchnienia na gotowanie, dlatego powstały spore zaległości. Teraz jednak mam trochę więcej czasu i zanosi się na trochę spokoju, w związku z czym mam nadzieję że uda mi się nadrobić zaległości;)
Na początek chciałabym zaprezentować Wam dość nietypową, oryginalną, ale bardzo smaczną zupę bananową z curry. Spokojnie, nie będzie to jakiś kleik dla dzieci, ale pyszna, aromatyczna, pachnąca przyprawami, słodko - kwaśna i lekko ostra, sycąca potrawa.

Zupa bananowa z curry

Sałatka jajeczna z marynowanymi pieczarkami

Sałatka jajeczna z marynowanymi pieczarkami

Przepis ten wypatrzyłam na blogu magazyn i bardzo spodobało mi się połączenie jajek i marynowanych pieczareczek. Od razu postanowiłam go wypróbować! I muszę przyznać, że się nie zawiodłam! Taki mariaż może wydać się nieco szalony, ale smakuje naprawdę ciekawie, lekko kwaskowo i kremowo. Myślę, że ta sałatka będzie często gościła na moim stole:) 


Sałatka jajeczna z marynowanymi pieczarkami

Wieprzowina madras

Wieprzowina madras

Ostatnio miałam w lodówce dwa kotleciki wieprzowe i zastanawiałam się co z nich przygotować. Na tradycyjne kotlety nie maiłam ochoty, nieco mniej tradycyjne, bo z ananasem były dzień wcześniej. Poza tym chciałam również coś szybkiego, łatwego i nowego. Niezbyt dużo wymagań, prawda?  ;) Przejrzałam kilka przepisów i ostatecznie zdecydowałam się na przyrządzenie własnej wersji popularnego indyjskiego curry madras.

Wieprzowina madras

Jajecznica z fetą

Jajecznica z fetą

Podczas weekendu, gdy człowiek się nie śpieszy, można przygotować sobie jakieś smaczne śniadanko. U mnie najczęściej są to wariacje z jajkami. Dziś chciałabym zaproponować wam kolejną wersję popularnej jajecznicy. Tym razem zrobiłam jajecznicę z fetą, choć połączenie może wydawać się szalone, ser feta nadaje jej charakterystycznego, kwaskowego smaku - dla mnie rewelacja! Polecam!


Jajecznica z fetą
Kokosowy kalafior

Kokosowy kalafior

Kokosowy kalafior - brzmi dziwnie? Niewątpliwie, ale smakuje rewelacyjnie! Bardzo polecam spróbować tego kalafiorowego curry z mlekiem kokosowym, szczególnie tym którzy lubią dania z nutką kokosa. Delikatne, kwaskowe danie, z lekką słodkością kokosa.   

Kokosowy kalafior

Warzywne curry

Warzywne curry

Jak już wspominałam bardzo lubię curry, zwykle robiłam te dania na bazie mięsa, natomiast nigdy nie przygotowywałam curry warzywnego, postanowiłam więc spróbować. I muszę przyznać, że się nie zawiodłam, danie jest pyszne, delikatne i aromatyczne. Może stanowić danie główne, gdyż jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, stanowić dodatek do dania mięsnego. 


Warzywne curry

Wiosna!

Wiosna!

Dziś nie będzie o gotowaniu, choć przyrządziłam bardzo dobre wegetariańskie curry, ale o... wiośnie! Tak, tak jakoś byłam zaaobsorbowana innymi sprawami, że nie zdawałam sobie sprawy, że to już prawie koniec marca! Robi się ciepło, dni są coraz dłuższe, słonko przygrzewa, od razu człowiekowi lżej na duszy, buzia się śmieje i jest jakoś tak lekko i pogodnie  :) 



Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli

Przepisów na pastę z makreli jest chyba tyle co osób ją przyrządzających. Ja bardzo lubię połączenie wędzonej ryby z ostrym smakiem cebuli i kwaskowym ogórkiem. Pasta ta idealnie nadaje się do kanapek, lecz można ją także podawać jako sałatkę. 

Tajskie curry ze słodkim ziemniakiem

Tajskie curry ze słodkim ziemniakiem

Lubię wszelkiego rodzaju curry, choć wiem, że na blogu pojawiają się one dość rzadko. Postanowiłam to zmienić i myślę że w najbliższym czasie dodam kilka takich przepisów. Ostatnio miałam w domu słodki ziemniak (batat) i postanowiłam go jakoś wykorzystać. Wybór padł na ciekawie zapowiadające się curry z mlekiem kokosowym. W oryginalnym przepisie głównym jego składnikiem miał być kurczak, ja jednak miałam bardzo ładne filety z piersi indyka i to z nich postanowiłam przygotować tę potrawę. Połączenie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i słodkiego ziemniaka nadaje tej potrawie wspaniały smak.


Tajskie curry ze słodkim ziemniakiem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger