wtorek, 30 czerwca 2015

Tajine z wołowiny

Mięsny wtorek

Dziś dobiega końca Festiwal Kuchni Arabskiej (na jakiś czas uwolnię was od przepisów z tej części świata, jednak nie opuszczę z Azji, ponieważ rozpoczęła się inna akcja kulinarna - kuchnia indyjska, w związku z czym w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów z Półwyspu Indyjskiego;)). Na zakończenie arabskiego gotowania postanowiłyśmy wraz z Panną Malwinną i Mirabelką przygotować tajine z wołowiny, czyli danie gotowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu o tej samej nazwie. 
Więcej o tajine pisałam w zeszłym roku przy okazji wegetariańskiego tajine z ciecierzycy. W ubiegłym roku zrobiłam także wyborne tajine z baraniny, tym razem , głownie ze względu na K. postanowiłam wykonać to danie z wołowiny, która jak wiadomo idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju gulaszy i długiego gotowania. Udusiłam ja z marchewka z dodatkiem śliwek i migdałów oraz aromatycznych przypraw tak charakterystycznych dla tej kuchni. Danie jest proste w przygotowaniu, choć dość długo się gotuje, to jest jego cecha charakterystyczna. Wołowina okazała się być bardzo smaczna, miękka, krucha, rozpływająca się w ustach. Polecam wypróbować takie połączenie, jeżeli nie macie naczynia do tagine, możecie zrobić je w wolnowarze, w naczyniu do casserole w piekarniku lub w rondlu o grubym dnie na palniku ostawionym na małą moc, wtedy należny sos od czasu do czasu zamieszać. Polecam!

Tajine z wołowiny

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Kurczak z migdałami

Festiwal kuchni arabskiej dobiega końca, w czasie jego trwania udało mi się przygotować kilka nowych, ciekawych i bardzo smacznych dań z tej części świata. Kuchnia arabska jest niezmiernie bogata i zaskakująca. Wiele potraw chciałabym jeszcze wypróbować, ale chyba będą one musiały poczekać na kolejną edycje festiwalu. Dziś jeszcze chciałabym zaproponować pyszne danie z kurczaka z migdałami. Przepis na nie pochodzi z książki "Kuchnia Libańska", jest łatwy i szybki do przygotowania, a smakuje wprost wybornie! Gorąco polecam!

Kurczak z migdałami

niedziela, 28 czerwca 2015

Zielone gazpacho

Od kilku dni mamy kalendarzowe lato i nawet u mnie temperatury są całkiem letnie. Mam nadzieję, że wszędzie tam gdzie mieszkacie temperatury są na tyle wysokie, że można chłodzić się zupą na zimno. My, wraz z Mopsem, Mirabelką i Gin, dla ochłody postanowiłyśmy przygotować jedną z najbardziej znanych zup na zimno - gazpacho. Tym razem miało to być jednak nie tradycyjne gazpacho, a jego "podkręcona" odmiana. zdecydowałam się przygotować zielone gazpacho z ogórka z dodatkiem chilli. Moje gazpacho wyszło bardzo "podkręcone", właśnie dzięki dużej ilości ostrej papryczki. Jednocześnie jest bardzo smaczne, zdrowe i orzeźwiające, a co najważniejsze bardzo proste w przygotowaniu. Polecam wszystkim na upalne dni! 


Zielone gazpacho, chłodnik, zupa na zimno,

piątek, 26 czerwca 2015

Ryba z sosem pomidorowym z kaparami na ryżu z karmelizowaną cebulą

Dziś zapraszam na kolejne danie inspirowane kuchnią arabską - ryba z sosem pomidorowym z kaparami na ryżu z karmelizowaną cebulą. Najciekawszy w tym daniu jest ryż z karmelizowaną cebulą, który był po prostu pyszny i z pewnością będę go przygotowywać częściej również do innych dań. Pomidorowy sos z kaparami idealnie łączy rybę z ryżem. Jednym słowem danie jest idealnym połączeniem mocnych, ale do siebie pasujących smaków, a do tego delikatna, rozpływająca się w ustach ryba. Bardzo smaczne danie, świetnie wpasowujące się w piątkowe menu. Polecam!

Ryba z sosem pomidorowym

sobota, 20 czerwca 2015

Omlet arabski

Sobotnie śniadanie


Przedstawiam kolejny ciekawy pomysł na pyszne śniadanie. Tym razem jest to omlet arabski z dużą ilością natki pietruszki, tak typowej dla kuchni tej części świata. Omlet jest bardzo smaczny, puszysty i delikatnie. Zdecydowanie polecam na sobotnie śniadanko!


Omlet arabski, omlet, pomysł na śniadanie, co na śniadanie,

piątek, 19 czerwca 2015

Ryba z szafranowym ryżem

Kuchnia arabska pochłonęła mnie na dobre, cały czas odkrywam jej nowe smaki i niuanse. Moim zdaniem jest stosunkowo łatwa, szybka, a jednocześnie bardzo smaczna i aromatyczna. Dziś postanowiłam podzielić się z wami wspaniałym przepisem na rybę z ryżem szafranowym. Ryba jak ryba, natomiast ryż jest fenomenalny - polecam!


Ryba z szafranowym ryżem

środa, 17 czerwca 2015

Jedzonko do pracy #33

Dziś zapraszam na szybki zestaw jedzonka do pracy, przygotowany na podstawie obiadu z poprzedniego dnia. 

Lunch: kofty jagnięce z miętą z sosem czosnkowym, do tego sałatka: sałata, cebula, pomidorki, ogórek.


 Smacznego!

wtorek, 16 czerwca 2015

Wołowina z marchewką i groszkiem

Mięsny wtorek

W związku z trwającym w tym miesiącu Festiwalem Kuchni Arabskiej, staram się wyszukiwać przepisy z tej kuchni, które mogę przygotować na co dzień. Są to zarówno śniadania, przekąski jak i dania główne. Jedną z takich potraw jest wołowina z marchewką i groszkiem. W oryginalnym przepisie pochodzącym z książki "Kuchnia arabska" M. S. Bsisu, była to jagnięcina, ale ponieważ K. za nią nie przepada, zastąpiłam ją wołowiną. Wyszedł z tego bardzo smaczny i pożywny obiad, choć jego przygotowanie jest dość czasochłonne, ponieważ to mięso, aby było miękkie, musi się dość długo gotować. Samo przygotowanie dania nie jest jednak zbyt skomplikowane, a w czasie duszenia trzeba je tylko od czasu do czasu zamieszać. 

Wołowina z marchewką i groszkiem

niedziela, 14 czerwca 2015

Jajko sadzone z czosnkiem i cytryną

W niedzielny, leniwy poranek, lubię na spokojnie przygotować smaczne śniadanie. Dziś postanowiłam zrobić je w stylu arabskim, w związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej. Muszę przyznać, że kuchnia arabska wykorzystuje bardzo ciekawe i wydawałoby się dziwne połączenia smaków, jednak efekt jest zawsze fantastyczny. Przeglądając jedną z książek z przepisami ze Środkowego Wschodu (The New Book of Middle Eastern Food) trafiłam na interesujący przepis na przyrządzenie jajka sadzonego z dodatkiem czosnku i cytryny (!) oraz oczywiście mięty. Postanowiłam go wypróbować - efekt - rewelacja! Jajko z czosnkiem i orzeźwiającą cytryną i mięta - idealne na letnie śniadanie w gorący poranek! Koniecznie musicie je wypróbować! 


Jajko sadzone z czosnkiem i cytryną, pomysł na śniadanie, co na śniadanie, jajko sadzone,

czwartek, 11 czerwca 2015

Placek ziemniaczany z jajkiem

Ponieważ pojawiły się już młode ziemniaczki postanowiliśmy w ramach gotowania 3 po 3, czyli z trzech składników, coś z nich przygotować, wraz z jajkiem i koperkiem. Moim pierwszym skojarzeniem był najprostszy, ale jednocześnie bardzo smaczny i idealny na gorące dni - polski obiad - ziemniaczki oprószone koperkiem, jajko sadzone, a do picia kefir lub maślanka, choć w dzieciństwie najbardziej lubiłam prawdziwe zsiadłe mleko. Rozważałam zaprezentowanie takiego dania, ale ostatecznie postanowiłam pokazać coś innego, nowego i nieco bardziej wyrafinowanego ;) Przygotowałam placek ziemniaczany zapiekany z jajkami - pychotka! Wbrew pozorom nie był tłusty, jak mogłoby się wydawać. 
Wraz ze mną dania z 3 składników przygotowali: Panna Malwinna, Mirabelka i Bartoldzik

Placek ziemniaczany z jajkiem

środa, 10 czerwca 2015

Jedzonko do pracy #32

Witajcie! 
W końcu zawitała wiosna, jest w miarę ciepło i od razu chce się żyć! W końcu można szykować lekkie, kolorowe posiłki. Niestety nadal ubolewam, że nie ma u mnie takiej sezonowości produktów jak w Polsce, brakuje mi młodej botwinki, koperku, szczawiu itp. Muszę sobie radzić bez tych wspaniałych, wiosennych warzyw, dlatego dziś w moim pudełku nieco azjatycko ;) 

Śniadanie: Omlet japoński z dodatkiem dymki i sosu sojowego
Lunch: Cukinia z krewetkami i sałatka z marchewki i białej rzodkwi.


Smacznego!

wtorek, 9 czerwca 2015

Kofty jagięce z miętą

Mięsny wtorek


Zapraszam na kolejne danie kuchni arabskiej, które idealnie nadaje się na letniego grilla. Są to kofty jagnięce z miętą, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z młodej baraniny. Mięso jagnięce jest dość specyficzne w smaku, jednak polecam je spróbować, ponieważ jest bardzo smaczne. Kofty podałam z lekką warzywną sałatką i sosem czosnkowym. 


Kofty jagięce z miętą

piątek, 5 czerwca 2015

Gulasz z chorizo i ciecierzycą


W tym miesiącu poza kuchnią arabską trwa hiszpańska akcja kulinarna organizowana przez Zuzię z bloga Chilli, czosnek, oliwa. Kuchnia hiszpańska jest również bardzo ciekawa i różnorodna, bardzo ją lubię. Dziś postanowiłyśmy wraz z Mirabelką i Anią przygotować hiszpański gulasz z chorizo i ciecierzycy wg jednego przepisu. Ja postanowiłam nieco go zmodyfikować, ponieważ wydaje mi się, że dzięki temu lepiej "wyciągnęłam" jego smak, szczególnie z chorizo. W oryginalnym przepisie do dania należało dodać szpinak, co też uczyniłam, jednak tak jak podejrzewałam, nie bardzo pasował mi  konsystencją w tym daniu. Moim zdaniem gulasz o wiele lepiej smakował bez niego. Dlatego, jeżeli nie przepadacie za gotowanym szpinakiem, możecie go pominąć.  


Gulasz z chorizo i ciecierzycą

czwartek, 4 czerwca 2015

Zupa z czerwonej soczewicy z kminem

Płynny czwartek

Ostatnio było u mnie zimno, nawet bardzo zimno biorąc pod uwagę porę roku. W związku z tym naszła mnie ogromna ochota na gęsta, pożywną, sycącą, gorącą zupę. Taka, która powstaje szybko i bez większego zaangażowania. W związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej, skupiłam się na przepisach z tej części świata i w ten sposób trafiłam na ciekawy i prosty przepis na zupę z czerwonej soczewicy z kminem. Zerknęłam na listę składników, do szafki, aby upewnić się czy wszystko mam i od razu zabrałam się do gotowania. Zupa była bardzo smaczna, rozgrzewająca, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam!

Zupa z czerwonej soczewicy z kminem

środa, 3 czerwca 2015

Jedzonko do pracy #31

Nie wiem jak u Was, ale u mnie wiosny nadal ani śladu, więc rozweselam się choć troszkę kolorami potraw. Dziś jest lekko, kolorowo i bardzo smacznie. Gorąco polecam ten zestaw, a w szczególności sałatkę ;) 

Śniadanie: Serek wiejski z ananasem i curry.
Lunch: Sałatka z ciecierzycy z tuńczykiem i marynowaną papryką, pietruszką i cebulką.
Przekąska: Kiwi



Smacznego!

wtorek, 2 czerwca 2015

Kebab z kurczaka - Shish Taouk

Mięsny wtorek

Nadeszła pora na moją ulubioną akcję kulinarną organizowaną przez autorkę bloga Filozofia Smaku - Festiwal Kuchni ArabskiejKuchnia arabska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, jest niezwykle smaczna, ciekawa, bogata i urozmaicona, a jednocześnie wbrew pozorom łatwa i szybka. 
Na początek postanowiłam przygotować danie mięsne (w końcu jest wtorek) - kebab z kurczaka. Podejrzewam, ze wielu z Was ta nazwa kojarzy się jedynie z budkami serwującymi różnej jakości dania na wynos z tzw. kija. Skojarzenie poniekąd słuszne, jednak nie do końca poprawnie oddające prawdziwe danie o tej nazwie. Kebab to po prostu danie składające się z kawałków mięsa, ryby lub warzyw grillowanych lub pieczonych w postaci szaszłyka. Ja przygotowałam dziś pewna odmianę kebaba, a mianowicie Shish taouk, czyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków kurczaka, który później jest nadziewany na szpadki i grillowany. Marynata bazuje głównie na jogurcie z dodatkiem soku z cytryny i/lub koncentratu pomidorowego oraz różnych przypraw. Podaje się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym. 

Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage.


Kebab z kurczaka - Shish Taouk


poniedziałek, 1 czerwca 2015

Sałatka ziemniaczana ze szparagami i jajkiem

Dziś razem z Malwiną postanowiłyśmy przygotowałyśmy sałatkę ziemniaczaną ze szparagami i jajkiem z jednego przepisu. Sałatka okazała się bardzo smaczna i idealnie nadaje się na przekąskę o każdej porze dnia, możecie podać ja na imprezie, ale równie dobrze spakować do zabrania do pracy.

sałatka ziemniaczana, szparagi, sałatka ze szparagami, sałatka ziemniaczana ze szparagami,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...