Printfriendly

Pulpeciki cynamonowe z sosem jogurtowo - miętowym

Pulpeciki cynamonowe z sosem jogurtowo - miętowym



Przepis na te wspaniałe, cynamonowe pulpeciki pochodzi z kuchni libijskiej. Kuchnia tego kraju to połączenie wpływów północno - afrykańskich i śródziemnomorskich, czyli egzotycznych smaków i aromatów. Połączenie mięsa z cynamonem dało niesamowicie ciekawy efekt i jest naprawdę godne polecenia.


pulpeciki z cynamonem

Jedzonko do pracy # 13 Sałatka z tuńczyka z fasolą

Jedzonko do pracy # 13 Sałatka z tuńczyka z fasolą

Tak jak juz kiedys wspominalam, od nowego roku mialam plan regularnie przygotowywac soebie jedzenie do pracy, niestety poniewaz styczen mialam bardzo zajety, zwyczajnie nie mialam czasu, ani glowy do wymyslania zestawow do zabrania do pracy. Jednak ten miesiac wydaje sie, ze bedzie spokojny i mam nadzieje, ze uda mi sie regularnie przygotowywac pudeleczka z jedzeniem do pracy.
Dzis przygotowalam salatke, ktora postanowilismy przygotowac w ramach wyzwania 3po3. Salatka ma sie skladac z 3 glownych skladnikow: tunczyka, fasoli i salaty. Taka kombinacja jest wspaniala i mozna z niej stworzyc wiele szybkich i prostych salatek, idealnych zarowno na lunch do pracy jak i na stól dla gosci. Z pewnocia wszsytkim bedzie smakowala. Polecam!
Wraz ze mna w ramach wspolnego gotowania taka salatke postanowili przygotowac: Panna Malwinna, Mirabelka i Mopsik.

Skladniki:
  • puszka tunczyka w zalewie
  • pol puszki fasolki
  • pol glowki salaty romanesco poszatkowanej na paski grubosci okolo centymetra
  • 1 mala czerwona cebula pokrojona w drobniutka kostke
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • duza szczypta pieprzu kajenskiego
  • sol, pieprz


Przygotowanie:

Tunczyka odcedzic i przelozyc do miski, rozdrobnic. Dodac cebule i fasolke, doprawic sola i pieprzem, oliwa i sokiem z cytryny - dokladnie wymieszac. Dodac salate i delikatnie wymieszac.

Smacznego!

Drugie śniadanie w pracy Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014  Śniadanie mistrzów
Libańska zupa z soczewicą i ciecierzycą

Libańska zupa z soczewicą i ciecierzycą

Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejną, cudowną, gęstą zupę - idealną na chłodne dni. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, jest pyszna i sycąca. Libańska zupa z soczewicą i ciecierzycą jest bardzo aromatyczna dzięki znacznej ilości przypraw i pikantna za sprawą harrisy - pasty z papryczek chili. Zupę tę przygotowałyśmy na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania - zupę z zimowymi warzywami strączkowymi, razem ze mną w akcji udział wzięły: Mirabelka, Maggie i Ania. .

Libańska zupa z soczewicą i ciecierzycą


Ostra zupa kukurydziana z nachosami

Ostra zupa kukurydziana z nachosami

Na mroźne, zimowe dni najlepsza jest ostra, rozgrzewająca zupa. A jedną z takich zup jest pikantna zupa kukurydziana z dodatkiem nachosów. Od bardzo dawna "chodziło" za mną przygotowanie takiej zupy, po raz pierwszy jadłam ja w pracowej stołówce i bardzo mi zasmakowała, jednak jakoś nigdy nie składało się, aby ja przygotować, zmobilizowało mnie w końcu wyzwanie wspólnego gotowania. Gdy usłyszałam, o przygotowaniu dania z nachosami, od razu na myśl przyszła mi właśnie taka ostra zupa kukurydziana. Jest fantastyczna! Polecam!
Zupę tę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania, na które mieliśmy zrobić dowolne danie z nachosami. Wraz ze mną wyzwania podjęli się: Malwinna, Maggie i Mirabelka

Ostra zupa kukurydziana z nachosami

Rajma Masala

Rajma Masala

W ramach dzisiejszego wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować wegetariańskie curry z czerwoną fasolą z jednego przepisu. Curry to nosi nazwę rajma masala - jest to czerwona fasola w pysznym, pomidorowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta jest niezwykle smaczna i bardzo sycąca. 
Wraz ze mną rajma masalę przygotowały Panna Malwinna i Maggie.


Rajma Masala, potrawka z czerwonej fasoli

Sałatka pomidorowo - ogórkowa z ciecierzycą

Sałatka pomidorowo - ogórkowa z ciecierzycą

Przepis na sałatkę pomidorowo - ogórkowa z ciecierzycąpochodzi z kuchni irańskiej, choć różne wariacje na jej temat można znaleźć w wielu innych krajach arabskich. Jest smaczna, zdrowa i bardzo orzeźwiająca. Jest wspaniałym akompaniamentem do wszelkiego rodzaju mies i ryb, a może także stanowić doskonałą, lekka przekąskę np. na lunch do pracy. Polecam!


Sałatka pomidorowo - ogórkowa z ciecierzycą

Herbata z miętą

Herbata z miętą

Po raz pierwszy piłam herbatę z mięta w Tunezji i muszę przyznać, że niezmiernie mi ona smakowała. Była po prostu przepyszna. Bardzo słodka, miętowa, ale dzięki temu niezmiernie orzeźwiająca, wspaniale gasi pragnienie. W krajach arabskich taką herbatę pija się o każdej porze dnia, często serwowana jest na powitanie gości, ale także do zwykłego posiłku. Polecam ja szczególnie na letnie dni.
Z Tunezji przywiozłam także tradycyjne szklaneczki w których pija się tam herbatę. Więcej o moich kulinarnych pamiątkach z podróży i o tym co zazwyczaj przywożę z wakacji możecie przeczytać w osobnym wpisie.

Herbata z miętą
Omlet z fetą

Omlet z fetą

Dziś rozpoczyna się festiwal kuchni arabskiej na blogu Filozofia smaku. Postanowiłam wziąć w nim udział i już od kilku dni przeglądam różne przepisy i przygotowuję się do pichcenia, ponieważ zamierzam czynnie brać udział w tej akcji. Kuchnia arabska jest bardzo smaczna i niezwykle urozmaicona, charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów. 
Przepis na omlet z fetą pochodzi z kuchni egipskiej i z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom tego sera. 

Omlet z fetą

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois, choć nazwa być może brzmi groźnie, to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana, rodem z Francji. Ziemniaki przygotowane w ten sposób nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mies. Nie jest to niestety danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty, a ser zapieczony na wierzchu, nadaje całej potrawie fantastyczny aromat.
Dziś przygotowałam to danie wspólnie z Panna Malwina.


Gratin Dauphinois, zapiekanka ziemniaczana,

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i porem

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i porem

Pierwsze wyzwanie wspólnego gotowania w nowym roku odbywa się pod hasłem "3po3", czyli danie przygotowane jedynie z 3 głównych składników. Tym razem miały to być ziemniaki, por i bekon. Takie zestawienie w kuchni brytyjskiej jest dość często spotykane, choć muszę przyznać, że niczego podobnego jeszcze nie przygotowywałam, może za wyjątkiem tarty porowo - bekonowej, która bardzo smakowała mojemu tacie. Tym razem z powyższych składników postanowiłam przygotować zapiekankę. A tych nie przekonanych do porów, zapewniam ze Wam zasmakuje. K. tez zbytnio ich nie lubi, ale to danie wyjątkowo mu smakowało. ponadto jest dość proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Wraz ze mną różne dania z wykorzystaniem ziemniaków, pora i boczku przygotowali: Bartoldzik, Maggie i Wojciech


Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i porem

Zapiekane tortille z mozzarella, pomidorem i zielonym pesto

Zapiekane tortille z mozzarella, pomidorem i zielonym pesto

Postanowiłam uwolnić Was od natłoku pierniczków, ciast, pierogów, zup grzybowych i innych świątecznych potraw i zaproponować fantastyczna przekąskę, która w większej ilości może stanowić doskonałą kolacje lub lunch. Dzięki temu, że jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, z pewnością idealnie nada się na te bardzo zabiegane i zapracowane dni.
Przepis na te cudowne zapiekane tortille z mozzarellą, pomidorem i zielonym pesto podpatrzyłam jakiś czas temu u brata K. Były one tak cudowne, że zaraz po powrocie przygotowałam je u siebie, a teraz postanowiłam się nimi z Wami podzielić.


Zapiekane tortille z mozzarella, pomidorem i zielonym pesto

Jedzonko do pracy #11

Jedzonko do pracy #11

W zeszłym tygodniu byłam trochę przeziębiona i przez kilka dni nie chodziłam do pracy, w związku z czym nie przygotowywałam żadnych zestawów na wynos. W tym tygodniu czuję się już lepiej i niestety musiałam pójść do pracy (a w domu było tak przyjemnie). Dlatego też chciałabym trochę nadrobić zaległości i pokazać Wam kolejne zestawy na wynos jakie sobie przygotowuje.

Śniadanie: Omlet z cebulka i papryką
Lunch: Salatka - fasolka "black eye", drobniutko posiekana czerwona cebula, drobno pokrojona czerwona słodka papryka, puszka tuńczyka w zalewie, pół opakowania sera feta, trzy korniszony drobno pokrojone, sól, pieprz, odrobina soku z cytryny. 


Smacznego!

  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger