Printfriendly

Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami





łazanki wigilijne
Łazanki z kapustą i grzybami

Dziś zaczynam serię wpisów świątecznych, a chciałabym ją rozpocząć przepisem na łazanki z kapustą i grzybami. U mnie w domu nie serwowało się tego dania, ale widziałam je wielokrotnie i byłam ciekawa jego smaku i w związku z tym postanowiłam je przygotować. Łazanki są łatwe w przygotowaniu i stanowią świetny substytut pierogów z kapustą i grzybami, jeżeli ktoś nie lubi ich lepić. Choć muszę przyznać, że bardziej smakują mi pierogi, szczególnie takie przesmażone na masełku, pyszne i chrupiące. W tym roku spędzam Święta w domu i z niecierpliwością czekam na pierogi, które przygotowuje moja siostra ;) 
A jakie potrawy tradycyjnie goszczą na Waszym wigilijnym stole? Chętnie poczytam ponieważ dania różnią się w zależności od regionu Polski. Wiem również, że wiele z Was mieszka poza granicami Polski, dlatego ciekawa jestem jak świętujecie Wigilię na obczyźnie? Staracie się zachować polską tradycję, czy eksperymentujecie z potrawami charakterystycznymi dla krajów w których mieszkacie? Podzielcie się swoimi doświadczeniami!
Tajska sałatka z ogórka

Tajska sałatka z ogórka


sałatka z ogórka po tajsku
Tajska sałatka z ogórka

Dziś wracam do tajskich smaków, ale obiecuję, że już na dniach przejdę do przepisów świątecznych i sylwestrowych, których mam  w zanadrzu całkiem sporo ;) W weekend trafiłam jednak na przepis na rewelacyjną tajską sałatkę z ogórka (Yum Tang Gwa) i musiałam ją wypróbować, bo czyż nie wygląda apetycznie? Przepis znalazłam w książce The Hairy Bikers' - Asian Adventure. Książkę gorąco polecam i z pewnością na blogu pojawi się jeszcze niejeden wpis zaczerpnięty z tej pozycji. A tak przy okazji, czy chcielibyście na blogu poczytać jakieś recenzje książek kulinarnych? Dajcie znać! 
A wracając do sałatki, jest niezwykle smaczna, lekka i orzeźwiająca, a stopień ostrości możecie oczywiście dostosować do własnych potrzeb dodając mniej lub więcej papryczki chilli. Polecam ją do wszelkiego rodzaju pieczonych lub smażonych mięs, ale także do ryb i dań typu curry. 

Podsumowanie listopada

Podsumowanie listopada


Listopad w tym roku zaskoczył mnie wspaniałą pogodą, którą udało mi się częściowo wykorzystać na spacery i przejażdżki rowerowe. Poza tym ten miesiąc minął niezwykle szybko, a obfitował w kilka ciekawych wydarzeń. Zapraszam na podsumowanie listopada ;)


Christmas Foodies Festival

Christmas Foodies Festival



W ostatnią sobotę listopada po raz pierwszy wybrałam się na Foodies Festival. Słyszałam o nim już kilkakrotnie, ale  jakoś nigdy się nie składało, aby się na taki festiwal wybrać. W końcu jednak się zdecydowałam, kupiłam wejściówkę i poszłam. Byłam bardzo ciekawa tej imprezy, a zupełnie nie wiedziałam czego się spodziewać i jak taki festiwal jedzenia wygląda. Okazało się, że impreza była niezmiernie udana i bardzo ciekawa, każdy mógł znaleźć tam coś dla siebie. 
Popróbowałam wielu pysznych rzeczy, napiłam się paru świetnych trunków, porozmawiałam z interesującymi ludźmi i jednym słowem spędziłam niezwykle udany dzień.

mulled champagne
Tajskie pulpeciki drobiowe

Tajskie pulpeciki drobiowe



pulpeciki drobiowe po tajsku
Tajskie pulpeciki drobiowe


Niejednokrotnie wspominałam, że kuchnia tajska należy do moich ulubionych i dziś po raz kolejny zdecydowałam się na przygotowanie dania pochodzącego z tamtej części świata. Tym razem zdecydowałam się na tajskie pulpeciki drobiowe z różnymi dodatkami. Pulpeciki są niezwykle delikatne, mięciutkie, wręcz puszyste, dodatek marchewki, kolendry, imbiru i chilli nadaje im charakterystycznego smaku i bardzo fajnego aromatu. W zależności od rodzaju użytego chilli klopsiki będą mniej lub bardziej ostre, proponuje wybrać nieco ostrzejszą odmianę, aby pulpeciki były wyraziste w smaku, jednak niezbyt ostre, aby nie wypalały jamy ustnej ;) 
Polecam!

Zupa krem z białej kapusty

Zupa krem z białej kapusty


krem z kapusty
Zupa krem z białej kapusty

Pomysł na zupę krem z białej kapusty podpatrzyłam w jednym z odcinków "Ugotowanych". Biorąc pod uwagę bardzo pozytywne komentarze pozostałych uczestników, którzy jej próbowali, doszłam do wniosku, że zupa może być ciekawa w smaku i postanowiłam ją wypróbować. Świetną do tego okazją jest nasze dzisiejsze wyzwanie kulinarne - zupa z kapusty. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie ich pomysły na zupę z kapusty - Malwina, Mopsik i Pati
Zupa z białej kapusty jest niezwykle prosta do przygotowania, choć nieco czasu zajmuje jej gotowanie kapusty, aby była miękka. 
Krem z białej kapusty jest nadzwyczaj smaczny, lekko słodki, nieco kwaskowy - jednym słowem niezwykle ciekawy, zdecydowanie warto jej spróbować! 
Aromatyczna zupa buraczkowa

Aromatyczna zupa buraczkowa






Bardzo lubię różnego rodzaju aromatyczne potrawy i przeglądając książkę Scandilicious trafiłam na taką właśnie wspaniałą zupę buraczkową z imbirem. Zupa jest niesamowicie aromatyczna dzięki takim przyprawom jak anyż, jałowiec, ziele angielskie, a ostrości i charakteru nadaje jej spora ilość imbiru. Taka zupa fantastycznie wpisuje się w jesienno - zimową atmosferę, jest lekka, a jednocześnie cudownie rozgrzewająca. Aromatyczny krem z buraczków kojarzy mi się także ze świętami oraz właśnie ze Skandynawią, chyba głównie przez owoce jałowca użyte w przepisie. 
Gorąco polecam tę pyszną, aromatyczną zupę buraczkową - jestem pewna że każdemu poprawi humor! :) 


Tort kanapkowy

Tort kanapkowy



tort kanapkowy
Tort kanapkowy

Tort kanapkowy po raz pierwszy zobaczyłam jakiś czas temu i stwierdziłam, że pięknie się prezentuje i będę musiała kiedyś go zrobić. Przedsięwzięcie może wydawać się nieco skomplikowane, ale w rzeczywistości tort kanapkowy nie jest trudny do przygotowania. Przy robieniu tortu kanapkowego jest sporo zabawy, ale efekt końcowy jest zdecydowanie wart odrobiny wysiłku. Taka potrawa świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, wspaniale upiększy i urozmaici stół. 
Jak to z tortami bywa dodatki i dekoracja zależą wyłącznie od weny kucharza. Ja przygotowałam mój torcik kanapkowy z dwoma różnymi masami - z tuńczyka z dodatkiem zielonego ogórka i wędzonego łososia z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. Całość świetnie się prezentuje i oczywiście smakuje równie ciekawie. Polecam! 

Pieczone bataty faszerowane chorizo

Pieczone bataty faszerowane chorizo


faszerowany słodki ziemniak

Faszerowane bataty robiłam po raz pierwszy, ale były tak pyszne, że zdecydowanie będą pojawiały się częściej na moim stole. Dziś przygotowałam pieczone bataty faszerowane chorizo z dodatkiem czarnej fasoli i awokado. Mocno przyprawiony i nieco pikantny farsz wspaniale komponuje się z delikatnymi i lekko słodkimi batatami. Danie jest tak smaczne i sycące, że nie potrzeba do niego nic więcej, żadnych dodatków, sosów, czy innych ulepszaczy. Gorąco polecam!
Pieczonego batata przygotowałyśmy w ramach wspólnego gotowania wraz z Mopsikiem, Pati i Mirabelką. Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć ich pomysły na pieczone  słodkie ziemniaki.


Pulpeciki w sosie curry

Pulpeciki w sosie curry


pulpeciki w sosie curry

Przyprawa curry kojarzy się bardziej z Azją nią Skandynawią, jednak pulpeciki w sosie curry są niezwykle popularne na północy Europy. Egzotyczne przyprawy takie jak curry zostały sprowadzone do Szwecji w XVII wieku na statkach powracających z Indii Zachodnich. Dlatego też w wielu skandynawskich przepisach można spotkać się z kardamonem, cynamonem czy imbirem. Inną niezwykle popularną, a jednocześnie egzotyczną przyprawą wykorzystywaną w kuchni skandynawskiej jest szafran i kminek, wykorzystywany w wielu wypiekach, a także do aromatyzowania serów. 
W związku z powyższym nie należy dziwić się połączeniu tradycyjnych szwedzkich pulpecików z sosem curry. Taka kompozycja jest niezwykle smaczna i aromatyczna i jestem pewna, że zasmakuje każdemu! Gorąco polecam wypróbować!

Sałatka z kurczaka i ogórka w sosie sezamowym

Sałatka z kurczaka i ogórka w sosie sezamowym



sałatka tajska
Sałatka z kurczaka i ogórka

Kuchnia tajska, to jedna z moich ulubionych kuchni świata. Cały czas planuję wyprawę w tamtą część świata, a w międzyczasie sama próbuję odtworzyć południowo - azjatyckie smaki. Gdy trafiłam na przepis na sałatkę z kurczaka i ogórka postanowiłam ją wypróbować, jednak czytając przepis, byłam do niej nastawiona nieco sceptycznie. Wydawała mi się niezbyt porywająca - dwa składniki, plus sos - nic nadzwyczajnego. Nie mogłam się jednak bardziej mylić! Ta banalna sałatka z kurczaka i ogórka jest fantastyczna w smaku! Sos robi tu całą robotę, ponieważ jest niezwykle aromatyczny, słodko-kwaśny, lekko pikantny - po prostu pyszny! Sałatka jest lekka, a jednocześnie sycąca, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy (jest jedzona na zimno, wiec nie trzeba martwić się o jej podgrzewanie - szukanie mikrofalówki). Już ją przetestowałam w wersji na wynos i muszę przyznać, że świetnie się sprawdziła. 
Kuchnia tajska zdecydowanie potrafi zaskakiwać! Koniecznie polecam wypróbować to danie!

Sałatka warstwowa ziemniaczano - buraczkowa

Sałatka warstwowa ziemniaczano - buraczkowa


sałatka warstwowa
Sałatka warstwowa ziemniaczano - buraczkowa


Kuchnia skandynawska charakteryzuje się prostotą, a jednocześnie wyrazistymi, często kwaśnymi smakami. Jednym z takich bardzo prostych, a zarazem efektownych dań jest sałatka warstwowa. Dziś przygotowałam sałatkę ziemniaczano-buraczkową, która idealnie nadaje się do wykorzystania pozostałych z obiadu ugotowanych ziemniaków. Kwaskowy dressing nadaje jej specyficznego smaku. W oryginalnym przepisie proponowano użycie marynowanych buraków, jednak w znacznie mniejszej ilości, ja użyłam sporej ilości zwykłych, gotowanych buraków. Sałatka jest równie smaczna, a fakt, że została przygotowana z dressingiem na bazie oliwy, a nie z majonezem sprawia, że jest lekka i delikatna. Zdecydowanie polecam!


Zapiekanka z brukselki

Zapiekanka z brukselki




Brukselka to jedno z tych warzyw, które się kocha lub nienawidzi. Ja ją bardzo lubię i staram się przygotowywać na różne sposoby. Dziś przygotowałam zapiekankę z brukselki, a na blogu możecie znaleźć przepisy na brukselkę pieczoną z dynią i żurawiną i brukselkę pieczoną z kasztanami i boczkiem - idealny dodatek do świątecznego obiadu. 
Danie, które dziś przygotowałam jest może nieco tłuste, zawiera śmietanę i żółty ser, ale brukselka dobrze komponuje się z takimi nieco tłustszymi dodatkami, a poza tym pora roku jest taka, że przyda się nieco więcej kalorii, aby się rozgrzać ;) 
Zapiekanka z brukselki może stanowić indywidualne danie lub posłużyć za dodatek do obiadu np. do pieczonego mięsa. 
Polecam wypróbować tak przygotowaną brukselkę, a może polubicie brukselkę tak jak ja? :)  


Brukselka stanowiła temat naszego kolejnego wyzwania kulinarnego - zobaczcie jak poradziły sobie z nim pozostałe uczestniczki: MopsPati i Gin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger